Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

1895. O KΛΕΜΑΝΣΟ ΣΕ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ


Ο Ζορζ Κλεμανσό (1841-1929)

Ο Κλεμανσό υπήρξε πρωθυπουργός της Γαλλίας το 1906-1909, και το 1917-1920. Στη διάρκεια του Πρώτου παγκοσμίου Πολέμου επονομάστηκε «ο τίγρης της Ευρώπης» και ο «ο πατέρας της νίκης», με αφορμή του χειρισμούς του στη νίκη της Αντάντ επί του Άξονα, ενώ υπήρξε πρωταγωνιστής στη συνθήκη των Βερσαλιών.





Από το βιβλίο του Αθανασίου Τσαρμακλή:

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ (ΣΟΥΒΑΛΑ) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΟΣ
Ο αρχαίος ΕΡΩΧΟΣ

« Το μαγαζί αυτό συνδέεται με μια άλλη πτυχή της τοπικής ιστορίας. Στο τέλος του περασμένου αιώνα πέρασε από τη Σουβάλα (την κάτω Σουβάλα πλέον) ο Ζ. Κλεμανσό πολιτικός και δημοσιογράφος, ένθερμος και σταθερός φίλος της Ελλάδος , Πρωθυπουργός της Γαλλίας και νικητής του Α Παγκοσμίου Πολέμου, πιο γνωστός σαν «Τίγρης». Από διήγηση του πατέρα μου είχα μια ξεθωριασμένη θύμηση ότι ο Κλεμανσό, πέρασε από το μαγαζί του παππού μου Γιάννη Γ. Τσαρμακλή. Και θα δίσταζα να αναφέρω το γεγονός αν δεν είχα ελεγμένη ενίσχυση της μνήμης μου, από τα όσα έχουν γραφτεί για την περιήγηση του Κλεμανσό στον Παρνασσό γύρω στα 1895, για την ανάβαση του στη Λιάκουρα και την φιλοξενία του στο Δαδί».



Το μαγαζί του Γιάννη Γ. Τσαρμακλή για το οποίο γίνεται αναφορά είναι ο χώρος που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ο φούρνος του Χαράλαμπου Πλατιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."