Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Καταβόθρα Φτερόλακας


Στα πλαίσια της αποστολής που πραγματοποιεί μέσα στο 2012 ο ΣΕΛΑΣ στην καταβόθρα Φτερόλακα στον Παρνασσό, με σκοπό την περαιτέρω εξερεύνηση της και που οργάνωσε ο Κώστας Αδαμόπουλος, την επισκεφθήκαμε κι εμείς 2 φορές την 9/6/ και 24/6/2012 βοηθώντας εν μέρει στο αρμάτωμα της.

Ο βασικός στόχος είναι να πραγματοποιηθεί από τον ΣΕΛΑΣ κατάδυση στο σιφόνι που βρίσκεται στον πάτο της καταβόθρας και σε βάθος -290 μέτρα!
Η Φτερόλακα είναι ένα από εντυπωσιακότερα σπήλαια - καταβόθρες με πολλά πηγάδια, καταρράκτες και όμορφο διάκοσμο σε κάποια σημεία.
Οι ποσότητες νερού που υπάρχουν στην Φτερόλακα κυμαίνονται αναλόγως της εποχής.
Παρατηρήσαμε πολύ μικρότερη ποσότητα νερού μεταξύ της πρώτης και δεύτερης επίσκεψης μας σε διάστημα μόλις 15 ημερών.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία στην Φτερόλακα είναι το μονοκόμματο πηγάδι των 46 μέτρων που καταλήγει σε μια μεγάλη ευρύχωρη αίθουσα στα -260 μέτρα.
Για τον σπηλαιολόγο η επίσκεψη και προσπέλαση της Φτερόλακας, αποτελεί μια πρόκληση και μια θα έλεγα, επίπονη διαδικασία, γιατί είναι ένα από τα πιο τεχνικά σπήλαια με αρκετά δύσκολα σημεία στο να κινηθεί κάποιος.Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον κ.Θάνο Ξανθόπουλο για την άδεια που μας έδωσε να αναδημοσιεύσουμε πληροφορίες και εικόνες από τις εξερευνήσεις του.
πηγές : http://spilaiologia.blogspot.gr/       
            http://www.thiseas.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου