Σελίδες

Σελίδες

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΧΡΩΜΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ..........


 ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1970

ΘΑΝΟΣ ΣΤΑΘΗΣ(ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ)-ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΓΑΤΣΙΝΟΣ ΣΤΑΘΗΣ-ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΟΣ- ΜΟΥΤΣΙΑΝΑΣ ΘΥΜΙΟΣ-ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ- ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


    



ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗ ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΩΤΣΙΟΥΛΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1980 - ΔΡΙΒΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-ΕΥΘΥΜΙΑ ΘΑΝΟΥ(ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ) -ΒΕΛΕΝΤΖΑ ΒΑΡΒΑΡΑ- ΘΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ(ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ)


Η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ.......


Tι μπορεί να απεικονίζει η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ και ποιος είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από αυτήν;
Ας πάμε ένα ταξίδι πίσω στο 1826.



Η περίοδος 1820-1840 περιλαμβάνει δύο αρκετά κομβικές δεκαετίες για την ιστορία της φωτογραφίας καθώς δύο πρώτοι πειραματιστές, ο Nicephore Niepce και ο Luis Daguerre, δοκιμάζουν και καταφέρνουν να δημιουργήσουν τις πρώτες φωτογραφίες.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

«Φέρτε τα χρόνια εκείνα και καίω τούτα»


Δεκαετία  του '70 ,Αποκριές.Ο απάνω μαχαλάς ετοιμάζει τη νύφη βγενιά Κότσια στον Αϊ -Ταξιάρχη για την αναπαράσταση του αποκριάτικου γάμου.
                               Αποκριάτικος Γάμος
«Φέρτε τα  χρόνια  εκείνα και καίω τούτα»

Μπήκαμε στην ηλικία τώρα ,δεν μπορούμε,τότε διασκεδάζαμε μια χαρά,ανάγκαζε η καρδιά μ’!Σκιαζόμουνα μην αρρωστήσω τις Απόκριες κι έπινα ασπιρίνες από πριν!Ο άντρας μου μόλεγε ,μην πας, θ’ αρρωστήσεις κι αμα αρρωστήσεις θα φύγεις από δώ.Εμένα δε με πιάνει  ο νόμος έλεγα ,δε με κράταγες με τίποτα άμα ΄ρχότανε η Καθαρή Δευτέρα.
Μαζευόμασταν όλος ο μαχαλάς απ΄τον Αϊ Ταξιάρχη. Μαζεύαμε τα ρούχα ,ένα νυφικό μ΄ τόδωκε η Αργυρή τ΄Αυγέρη μια φορά, και ντυνόμασταν.
Εγώ νύφη ,γαμπρός ο Δήμος ο Βλάχος,παπάς ο ανηψιός μου ο θόδωρος ο Βαλάσκας.Είχαμε και συμπεθεριό, μαντηλώματα, προικιά ,κασόνια με λουλούδια.Πέταγα άσπρα φασόλια για κουφέτα.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 70 ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ..

Κων/νος Θάνος - Ηλίας Θάνος- Αθανάσιος  Θάνος(βρανάς)-Φανή Κορτσέλη- Λουκάς Καλιμάνης-Χρήστος Μουτσιανάς
Γιάννης Μουλαράς- Θόδωρος Κορτσέλης. Πίσω Διακρίνετε  ο   Κώστας Ρέββας και ο Δημήτρης Αδρίμης.


Αρχείο Γιάννη Ρέββα

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Στους Δελφούς το 1900 π.Χ. η πρώτη νευροχειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα



Η πρώτη γνωστή νευροχειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα, έγινε στους Δελφούς το 1900 π.Χ. με τη μέθοδο του τρυπανισμού. Ο ασθενής ήταν άντρας 30 έως 35 χρόνων ο οποίος ανάρρωσε και έζησε για αρκετούς μήνες.
Το κρανίο με την οπή στο δεξιό κροταφικό οστό, ανήκε σε νεαρό άντρα που υπεβλήθη σε νευροχειρουργική επέμβαση, περί το 1900 π.Χ. στους Δελφούς.


Η πρώτη γνωστή μέχρι σήμερα νευροχειρουργική  επέμβαση στην Ελλάδα, έγινε γύρω στο 1900 π.Χ. στην περιοχή των Δελφών. Την ανακάλυψη αυτή έκαναν έλληνες επιστήμονες που μελέτησαν το κρανίο ενός άντρα από την περιοχή της Κίρρας στη Φωκίδα.


Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ.....


VIDEO ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ


Η Πολύδροσος είναι κεφαλοχώρι του Παρνασσού στο Νομό Φωκίδας και υπάγεται διοικητικά στο διευρυμένο Δήμο Δελφών. Βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο 380 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την Aπογραφή του 2011, είναι 1.125 κάτοικοι. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σουβάλα, οπότε και μετονομάστηκε Πολύδροσος. Η Πολύδροσος τα τελευταία χρόνια έχει σημαντική τουριστική ανάπτυξη, λόγω της μικρής απόστασης που τη χωρίζει από τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού. Ανάμεσα στην Πολύδροσο και στο γειτονικό χωριό Λιλαία βρίσκονται οι πηγές του Κηφισού.

AΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΥΒΑΛΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1960






Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα οπότε και αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή. Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.
Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή. Η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται με γλέντια και φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό. Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω -και συνεκδοχικά ολόκληρη η περίοδος από την είσοδο του Τριωδίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα- ονομάστηκε έτσι, επειδή συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από το κρέας». Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα σαν ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας, για να προετοιμαστούν σιγά - σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει)


Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρεματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει Κρόνια «Λουπερκάλια» και «Σατουρνάλια» και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμή του Διονύσου.
Παλιότερα το καρναβάλι γινόταν παντού στην Ελλάδα με μασκαράτες ομαδικές, χορούς, γλέντια, σάτιρα και διάφορα ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε μέρος. Ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα

Πηγη ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Τραγδάγαμε, χορεύαμε, γλεντάγαμε με το τίποτα τότε.......


ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ

Αφηγείται  η  Μαρία Α. Λιάμτσα στην Βασιλική Χριστοπούλου.
Σήμερα αλλάζει ο καιρός, σήμερα αλλάζει ο χρόνος
σήμερα τρία αρχοντόπουλα αντάμα τρών και πίνουν.
Πήραν του Κώστα τα παιδιά, τ’ Αλέξη τη γυναίκα
και του μικρού βλαχόπουλου πήραν την αδερφή του.
Ο Κώστας  κάνει άλλα παιδιά κι ο Αλέξης άλλη γυναίκα
μον’ το μικρό βλαχόπουλο άλλη αδελφή δεν κάνει.

Τραγδάγαμε, χορεύαμε, γλεντάγαμε με το τίποτα τότε. Είχαμε μια κάδη με πιπέρια τουρσί στο κατώι, κουβάλαγε η μάνα μου πιπέρια και κρασί με το μπακράτσι, κι ο χορός κράταγε ίσαμε το πρωί, πότε στο σπίτι του Μπαρδαμπούλια, πότε στον Κουγιότα, πότε στον Μπαλάσκα.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Η ΠΑΡΕΑ .....


Ματαράς Νίκος - Αδαμόπουλος Γιώργος - Νίκος Ανάγνος - Δημήτρης Αυγέρης- Γιώργος Αυγέρης-
Γιάννης Τοπάλης - Λουκάς Τοπάλης -Πίσω  Γιάννης Γεωργούσης . Αγνωστοι..

Αρχείο Νίκου Ματαρά

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Ο Αγάς και το μοίρασμα του κάμπου




     Απάνω Σουβάλα
Μετά την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό και την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους, τα τεράστια γεωκτήματα (τσιφλίκια) που κατείχαν οι τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν να μοιράζονται στους ντόπιους πληθυσμούς.


ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ ΣΤΟ ( ΝΗΣΙ..)



Ένα άλλο ξεχασμένο μνημείο αφημένο στη μοίρα του αυτής της εποχής, (1888), είναι το θαυμάσιο τετράτοξο πέτρινο γεφύρι του Κηφισού στο «Νησί». Χτίστηκε κατόπιν ενεργειών του χωριανού μας Βουλευτή Παπαστάμου.
(απόσπασμα από το βιβλίο του Δ. Κατοίκου)
Φώτο Δημήτρη Κατοίκου

Φώτο Αλέξανδρου Μολιώτη  ( Αρχείο Λαογραφικού)