Σελίδες

Σελίδες

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Στους Δελφούς το 1900 π.Χ. η πρώτη νευροχειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα



Η πρώτη γνωστή νευροχειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα, έγινε στους Δελφούς το 1900 π.Χ. με τη μέθοδο του τρυπανισμού. Ο ασθενής ήταν άντρας 30 έως 35 χρόνων ο οποίος ανάρρωσε και έζησε για αρκετούς μήνες.
Το κρανίο με την οπή στο δεξιό κροταφικό οστό, ανήκε σε νεαρό άντρα που υπεβλήθη σε νευροχειρουργική επέμβαση, περί το 1900 π.Χ. στους Δελφούς.


Η πρώτη γνωστή μέχρι σήμερα νευροχειρουργική  επέμβαση στην Ελλάδα, έγινε γύρω στο 1900 π.Χ. στην περιοχή των Δελφών. Την ανακάλυψη αυτή έκαναν έλληνες επιστήμονες που μελέτησαν το κρανίο ενός άντρα από την περιοχή της Κίρρας στη Φωκίδα.


Μάλιστα όπως αναφέρουν στην έρευνα τους οι ειδικοί, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση World Neurosurgery, μετά την επέμβαση, ο άντρας έζησε για κάποιους μήνες ή χρόνο μέχρι που τελικά πέθανε σε ηλικία 30 έως 35 χρονών.


Ο κ. Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, ορθοδοντικός και επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ειδικός σε θέματα παλαιοπαθολογίας. Όταν η αρχαιολόγος κα. Δέσποινα Σκορδά του έδειξε το κρανίο, πρόσεξε μία οπή στο δεξί κροταφικό οστό.

Από το μυαλό του πέρασε το ενδεχόμενο η οπή αυτή να προήλθε από χειρουργική επέμβαση με τρυπανισμό καθώς αν επρόκειτο για θανάσιμο τραύμα από βέλος, «τότε το κρανίο θα έφερε κατάγματα», όπως λέει ο ίδιος στα ΝΕΑ. Οι κρανιογκεφαλικές επεμβάσεις με τρυπανισμό, γίνονταν όπως έχει αποδείξει η επιστημονική έρευνα πολύ παλιότερα σε άλλες περιοχές της Γης, όπως στη Γαλλία, την Ινδία, τους πολιτισμούς της Κεντρικής Αμερικής.



Η πρώτη όμως επιστημονική περιγραφή του τρυπανισμού ανήκει στον Ιπποκράτη ο οποίος τη συστήνει ως θεραπεία για τραύματα του κεφαλιού και ιδίως κρανιακά κατάγματα.

Στους Δελφούς, κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού, οι αναθυμιάσεις από αέρια που αναδύονταν μέσα από το έδαφος, προϊδέαζαν την περιοχή ως ιδανικό τόπο για να γίνει μία τέτοια επέμβαση.

Πολύωρη επέμβαση

«Ο ασθενής έπρεπε να βρίσκεται σε κατάσταση μέθης, σε αναλγησία, και εκείνη την εποχή στο βαθμό που γνωρίζουμε δεν υπήρχαν οι γνώσεις για την παρασκευή κάποιας ουσίας  που να προκαλεί αναισθησία», λέει ο κ. Μ. Παπαγρηγοράκης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Επομένως είναι πολύ πιθανό η επέμβαση να έγινε κοντά σε κάποιο γεωλογικό σχηματισμό απ’ όπου αναδύονταν αναθυμιάσεις.

Οι έλληνες επιστήμονες πιστεύουν ότι ο άντρας που υποβλήθηκε στην επέμβαση, έπασχε μάλλον από κάποια μορφή επιληψίας. «Η διάνοιξη οπής στο κρανίο φάνταζε στα μάτια των θεραπευτών ως η ιδανική λύση για την απαλλαγή των ασθενών από “κακά πνεύματα”. Η επέμβαση άνοιγε κατά την πεποίθησή τους, ένα παράθυρο για να διαφύγουν από το κεφάλι».

Οι έλληνες ειδικοί, εξέτασαν το κρανίο σε αξονικό τομογράφο για να μελετήσουν τη δομή του οστού όπου είχε γίνει η επέμβαση. Η οπή είχε σχήμα ωοειδές με διαστάσεις 8 επί 7,5 χιλιοστά και τα άκρα της ήταν κυρτωμένα, υποδεικνύοντας ότι η διαδικασία της επούλωσης είχε ξεκινήσει μετά την επέμβαση.

Ήταν σίγουρα μια πολύωρη επέμβαση και επώδυνη για τον ασθενή, παρά την κατάσταση μέθης που βρισκόταν. Η μορφολογία του σχήματος της οπής, κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η επέμβαση πραγματοποιήθηκε τρίβοντας πάνω στο κρανίο κάποιο λίθινο, κατά πάσα πιθανότητα, εργαλείο.

Με τον τρόπο αυτό γινόταν ο τρυπανισμός του κρανίου, το οποίο στη συνέχεια επουλωνόταν. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι είδους ασθένειες (εκτός από επιληψία) επεδίωκαν να γιατρεύουν οι θεραπευτές με τη μέθοδο του τρυπανισμού.


Στην επιστημονική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη, μετείχαν ακόμη ο κ. Παναγιώτης Τούλας, νευροακτινολόγος, ο κ. Μανώλης Τσιλιβάκος, ανθρωπολόγος, ο κ. Αντώνης Κουσούλης, ιατρός, ο κ. Γιώργος Ορφανίδης, νευροχειρουργός, και ο κ. Φίλιππος Συνοδινός, ορθοδοντικός

Πηγή εφημερίδα'' Τα Νέα ''


1 σχόλιο:

  1. Δυο λόγια τιμής και ευγνωμοσύνης για την αγαπημένη μου φίλη Αρχαιολόγο ΚΥΡΙΑ Δέσποινα Σκορδά. Με Ροδίτικη καταγωγή διορίστηκε Αρχαιολόγος στην Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων με έδρα τους Δελφούς τη δεκαετία του '70. Παρά την Δημόσια θέση της, δεν επαναπαύτηκε. Επί 35ετία ασχολήθηκε με την μάχιμη Αρχαιολογική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας, επιτελώντας σπουδαίο ερευνητικό έργο. Ακόμα και μετά την συνταξιοδότησή της συνεχίζει να "σκαλίζει" την υπέροχη Φωκική γη ανακαλύπτοντας κρυμμένους μυστικούς πολιτισμούς και θησαυρούς των προγόνων μας. Επί 10ετία ανασκάπτει το αρχαίο λιμάνι της Κίρρας και ένα από τα ευρήματά της είναι και το εικονιζόμενο κρανίο. Στους επιστημονικούς κύκλους θεωρείται η "Ιέρεια" της αρχαιολογικής κεραμικής. Ανήκει στη γενιά των έμπειρων και καταξιωμένων Ελληνίδων αρχαιολόγων όπως η Σουβαλτζή, η Δεκουλάκου, η Περιστέρη, η Μενδώνη κ.α. με πλούσιο και συγγραφικό έργο. Είναι παντρεμένη με τον Δαδιώτη ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα Γιάννη Σκορδά, ο οποίος έχει Πανωσουβαλιώτικη καταγωγή και είναι μακρυνός συγγενής μου. Ωφείλω να ευχαριστήσω και δημόσια την ΚΥΡΙΑ Δέσποινα για την επιστημονική συνδρομή που μου προσέφερε στο έργο μου "ΛΙΛΑΙΟΘΕΝ" (Αθήνα 2016), που είναι ήδη ανηρτημένο στην παρούσα ιστοσελίδα. Η αμέριστη συμπαράστασή της είναι διαρκής και αδιάλειπτη και για το νέο υπό έκδοση έργο μου που θα παρουσιαστεί προσεχώς.
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ
    ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."