Σελίδες

Σελίδες

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ.......


Tι μπορεί να απεικονίζει η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ και ποιος είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από αυτήν;
Ας πάμε ένα ταξίδι πίσω στο 1826.



Η περίοδος 1820-1840 περιλαμβάνει δύο αρκετά κομβικές δεκαετίες για την ιστορία της φωτογραφίας καθώς δύο πρώτοι πειραματιστές, ο Nicephore Niepce και ο Luis Daguerre, δοκιμάζουν και καταφέρνουν να δημιουργήσουν τις πρώτες φωτογραφίες.

Ο Niepce πειραματίζεται με τις τεχνικές της λιθογραφίας, εκμεταλλεύεται τη λογική του σκοτεινού θαλάμου (camera obscura) και ένα πρωί επιτυγχάνει  να τραβήξει από το παράθυρο του εργαστηρίου του την πρώτη φωτογραφία. Για την αποτύπωση της φωτογραφίας αυτής απαιτήθηκε έκθεση στο φως για διάστημα οκτώ ωρών και το θέμα της ήταν οι στέγες των παραθύρων του χωριού Chalon-sur-Saone της Γαλλίας. Ο ίδιος ο Niepce ονόμασε την τεχνική του ηλιογραφία.

Θολή εικόνα και ασαφείς απεικονίσεις στην πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ


«Θέα από το Δωμάτιο» ονομάζεται η φωτογραφία, η οποία χάθηκε στο πέρασμα των χρόνων για να έρθει στην επιφάνεια εκατό χρόνια αργότερα και σήμερα να φιλοξενείται στη συλλογή Helmut Gernsheim του πανεπιστημίου του Τέξας.

Προκειμένου όμως να λυθεί το πρόβλημα της πολύωρης έκθεσης που απαιτήθηκε για να τραβηχτεί η φωτογραφία, ο Niepce υπογράφει συνεργασία με τον ζωγράφο και εφευρέτη του προδρόμου του κινηματογράφου (Diorama), Louis Jacques Mande Daguerre, οι οποίοι από κοινού θα προσπαθήσουν να εξελίξουν την τεχνική του. Ο Niepce πεθαίνει σύντομα και ο Dagueree συνεχίζει μόνος του τους πειραματισμούς του. Εξελίσσει την τεχνική της αποτύπωσης της εικόνας, κατασκευάζει τις πρώτες μηχανές που περιείχαν τα απαραίτητα υλικά για την επεξεργασία της εικόνας και κάποια χρόνια αργότερα ο εφευρέτης ανακαλύπτει τη «Δαγκεροτυπία».

Μία φωτογραφική τεχνική, εξέλιξη της τεχνικής του Niepce, η οποία μειώνει μεν τον χρόνο έκθεσης από 8 ώρες σε 30 λεπτά, όμως οι φωτογραφίες δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε αντίγραφα και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι ιδιαίτερα τοξικές. Βασίζεται  στη δημιουργία μιας θετικής φωτογραφίας και ως τεχνική ήταν παραπλήσια αυτής που χρησιμοποιούν οι σύγχρονες μηχανές τύπου Πολαρόιντ. Με τη βοήθεια του επιστήμονα και πολιτικού Francois Arago, o Daguerre πέτυχε να πουλήσει μάλιστα τα δικαιώματα της Δαγκεροτυπίας στο Γαλλικό δημόσιο. Με αυτήν την τεχνική έχουμε και μία από τις πρώτες φωτογραφίες του Daguerre που απεικονίζει το Παρίσι το 1838.

Κι όμως, ο δρόμος τη στιγμή της λήψης ήταν γεμάτος με κόσμο και άμαξες

Στη φωτογραφία βλέπουμε τη Λεωφόρο Γκομπλέν ερημωμένη από κόσμο. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ίσχυε, καθώς πρόκειται για μία κεντρική λεωφόρο της πόλης, όμως ο χρόνος έκθεσης ήταν τόσο μεγάλος, οπότε άνθρωποι και άμαξες δεν καταγράφηκαν εκτός από τον άνθρωπο στη γωνία αριστερά που γυάλιζε τα παπούτσια του. Η καθαρότητα της εικόνας, συγκριτικά τουλάχιστον με τον Niepce, έχει οδηγήσει πολλούς να θεωρούν επίσημα αυτήν, ως την πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ.


ΠΗΓΗ
 CITY COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."