Σελίδες

Σελίδες

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ (1901-1982)


Το 1928 διορίζεται ως καθηγητής μαθηματικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Κοντοβάζαινα Αρκαδίας. Από το 1940 έως το 1960 υπηρετεί στο Γυμνάσιο Αμφικλείας, όπου διακρίνεται για το ήθος του και την "προστασία του" προς τους αδύνατους Σουβαλιώτες μαθητές. Άνθρωπος της πιάτσας ...
Το 1960 παραιτείται από το δημόσιο σχολείο και εργάζεται για μια τριετία (έως το 1963) στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο του γαμπρού του Αλκιβιάδη Λεβέτα στην Τιθορέα ως Γυμνασιάρχης. 

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Η ΒΡΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Η Γιαννίτσα Δαούτη στη βρύση με τη στάμνα για νερό

Οι Πρόγονοί μας πάντοτε έδιναν μεγάλη σημασία και αξία στο νερό (νεαρόν ύδωρ > φρέσκο ύδωρ). Το είχαν Θεοποιήσει!!! Ο Σοφός Θαλής φιλοσόφησε με βάση το «Θείον ύδωρ».
Ο Εμπεδοκλής, μάλιστα, και ένας άλλος σοφός, ο Ίππων, δογμάτιζαν ότι η ψυχή του ανθρώπου πήρε τη γένεσή της από το νερό, ο δε Πίνδαρος το διατύπωσε: «άριστον ύδωρ».

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Αγία Σοφία:Ταξίδι σε 1.500 χρόνια ιστορίας μέσα από ένα βίντεο

Το μνημείο σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε κάθε λεπτομέρειά του. Από τον γλυπτό διάκοσμο μέχρι το ψηφιδωτό της Δέησης. Η Αγία Σοφία την περίοδο της ακμής της, μέσα από ένα βίντεο - ταξίδι ανακάλυψης



Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Η επεξεργασία του μαλλιού.Ο ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ

Η Αθανασία Αθ. Σουφλή στον αργαλειό υφαίνει.
Το πιο απαραίτητο και το πιο πολύτιμο εργαλείο για την κάθε νοικοκυρά ήταν ο αργαλειός. Αποτελούσε μέρος της ίδιας της ζωής και δεν έλειπε σχεδόν από κανένα σπίτι. Έχοντας αργαλειό στο σπίτι της, στο πιο ευάερο και πιο ευήλιο δωμάτιο, κάθε αγροτική οικογένεια, ήταν σαν να είχε στη δούλεψή της ένα ατομικό υφαντουργικό εργαστήρι, που κάλυπτε όλες τις ανάγκες σε είδη ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων.


Η επεξεργασία του μαλλιού. ΤΟ ΓΝΕΣΙΜΟ*

Η Χρυσούλα Θάνου (γέρο - Ξούλα) στο γνέσιμο της ρόκας

Το γνέσιμο γινόταν με τρία κλωστικά εργαλεία: Τη ρόκα, το αδράχτι και το σφοντύλι.

Η ρόκα. Ήταν ένα απλό εργαλείο με το οποίο οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν το νήμα για το ρουχισμό του σπιτιού, που δεν άλλαξε στη μορφή του και δεν εγκαταλείφθηκε για χιλιετίες, παρά μόνο πριν από πενήντα χρόνια.

Η επεξεργασία του μαλλιού. Ο ΚΟΥΡΟΣ,ΤΟ ΞΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΝΑΡΙΣΜΑ*


Ο κούρος των προβάτων.Παναγιώτης Θάνος (Βρανάς), Παναγιώτης Δεληγιάννης, Χρήστος Ανάγνος, Κώστας Στύλιας, Θανάσης Θάνος (Βρανάς), Ασπασία Δεληγιάννη, και Χρήστος Μουτσιανάς (Μπιζούλας)

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΕΠΕΙΓΟΝ! ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥ ΜΑΣ


Ο συγχωριανός μας, Λουκάς Θάνος (Καραθάνος), χρειάζεται αίμα. 

Καλούνται όσοι μπορούν να βοηθήσουν, να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του συλλόγου μας Θανάση Αδαμάκο στο τηλέφωνο 6937450883

Η Σουβάλα "πετάει" σ΄ όλο τον κόσμο

Η αεροπορική εταιρεία AEGEAN στο διμηνιαίο περιοδικό που εκδίδει και διανέμεται δωρεάν στους επιβάτες των πτήσεων της, στο τελευταίο τεύχος έχει μια ενότητα: ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ. Δείτε παρακάτω το αφιέρωμα στη Σουβάλα και στο δικό μας Λουκά Τοπάλη 





Μπορείτε να δείτε όλο το περιοδικό στην παρακάτω διεύθυνση 
Η ενότητα ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ είναι στις σελίδες 138-145.
Ευχαριστώ την Παναγιώτα Τζιβάρα για την γνωστοποίηση του θέματος.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

Γράφει ο Μήτσος Αδρύμης



Τώρα που οι μεγαλόσχημοι επαγγελματίες επαναστάτες έγιναν κουβέρνο, ξεφούσκωσαν με τα καθιστικά κινήματα στις πλατείες, βαρέθηκαν τη «μάχη» με τον απάνθρωπο καπιταλισμό, και καταλάγιασαν στον οπορτουνισμό τους.
Τώρα που αντάλλαξαν τα αριστερά τους τσιτάτα «σκανδαλοποιά» μυθεύματα – πορνοϊστορικού «!» μάρκετινγκ και μάλιστα παγκοσμιοποιημένου, τώρα που ανακάλυψαν ότι οι εργαζόμενοι θα δικαιωθούν μόνο αν βαδίσουν τον ένα δρόμο, τον μοναδικό, της παγκοσμιοποίησης, ίσως καταφέρουμε να ξεκρεμάσουμε τα ξόανα.
 Για τους κατασκευασμένους «πρωτοπόρους» ήταν πολύ εύκολο να ενσωματωθούν σε ότι υποτίθεται ότι πολεμούσαν.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ


Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στη Γραβιά πολλοί πιστοί, ανάμεσα τους και αρκετοί Σουβαλιώτες και Σουβαλιώτισσες, παρακολούθησαν την εις διάκονον χειροτονία του Βασίλη Βλάση από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Φωκίδας κ. Θεόκτιστο. Ο Βασίλης είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής και ήταν ψάλτης στην εκκλησία του χωριού μας από τον Μάιο του 2015 μέχρι πρότινος.  

ΑΞΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ο Αϊ Θανάσης της Απάνω Σουβάλας


Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

29/12/1870. Περί συστάσεως λαχείου υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων Παρνασίων και Λεβαδέων

Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στον καταστρεπτικό σεισμό του 1870. Για την αντιμετώπιση των υλικών ζημιών το κράτος το Δεκέμβριο του 1870, εκδίδει λαχείο υπέρ των σεισμόπληκτων. Η εκκύβευσις (κλήρωση) ορίζεται για την 14ην Φεβρουαρίου 1871 στο Πεδίον του Άρεως ενώπιον επιτροπής.

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Σουβαλιώτες εργαζόμενοι στον Παρνασσό

Δεκαετία του '80. Αργύρης Τζιβάρας (Πενταρούλας), Κων/νος Βαλάσκας, Χρήστος Ανάγνος.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

10 Αυγούστου 2013. Τα εγκαίνια της Λαογραφικής Στέγης Πολυδρόσου.


Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ο Λαογραφικός Σύλλογος αποκτά επιτέλους στέγη σε ένα χώρο διαμορφωμένο με πολύ μεράκι και μεγάλο σεβασμό στην παράδοση του τόπου μας, με την βοήθεια από εξαιρετικούς φίλους - συμπαραστάτες. 

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Ας είναι καλοτάξιδο το καράβι του 2016

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους λιλιπούτειων φίλων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 η προγραμματισμένη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για τα παιδιά, στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Κίρρας».
            Τη γιορτή διοργάνωσαν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Φίλοι της Κίρρας», το Κέντρο Πρόληψης «Διαδρομή» (σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ), ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κίρρας και το Νηπιαγωγείο Κίρρας. Συμμετείχε επίσης και ο  Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Κίρρας.

6 Απριλίου 1929. Δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Ρουμελιώτης" με θέμα την ανέγερση της εκκλησίας μας


Ο Ρουμελιώτης ανήκει στην κατηγορία των εφημερίδων που εκδίδονταν στην Αθήνα, απευθύνονταν όμως στους κατοίκους κάποιας επαρχίας και σε όσους κατάγονται από αυτήν (στους «απανταχού...»). Η εβδομαδιαία εφημερίδα του Ε. Ν. Λαχανοκάρδη (1925-1938 και 1953-1961, στο ΕΛΙΑ βρίσκονται πέντε φύλλα των ετών 1926, 1929, 1930, 1934 και 1935) δικαίως διακηρύσσει στον υπότιτλό της το γεγονός ότι είναι «εικονογραφημένη».

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Ο μουσικός Γιάννης Αυγέρης

Γιάννης Αυγέρης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου & Χρήστος Θηβαίος, Θέατρο Πέτρας 2015

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Αντίο, Άννα Συνοδινού


" Έκανα πολλές θυσίες. Πέρασα πολλά, αλλά ήταν μέσα στα καθήκοντά μου"

                                                                                                                    Άννα Συνοδινού


Η 89χρονη ηθοποιός, που νοσηλευόταν από τις 22/10/2014 στην κλινική «Ευαγγελίστρια», εξέπνευσε στις 07:30 το πρωί από ανακοπή. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της υγείας της ήταν πολύ βεβαρημένη.
Έχοντας σπάνιο μέταλλο φωνής, προσωπικότητα χαρισματική, γυναίκα με ισχυρή θέληση και πείσμα, η Άννα Συνοδινού τίμησε την τέχνη της όσο λίγοι. Υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το σανίδι σε μια καλλιτεχνική πορεία που μετρά μόνο επιτυχίες και τιμητικές διακρίσεις.

Τα Θεοφάνεια


Μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ στον Ιορδάνη ποταμό,  από τον Άγιον Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνεια και Φώτα.   

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ


Το άναμμα του φούρνου από τη Λελούδα Θάνου (Μάγου)

Ο φούρνος που είχε παλιά κάθε σπίτι έψηνε "το νοστιμότατο χωριάτικο ψωμί, τις πίτες, τα φαγητά, τα γλυκά και τα κουλουράκια". Ψωμί αρχικά έψηναν μία φορά την εβδομάδα γιατί δεν είχαν χρόνο, επειδή ήταν ολόκληρη την ημέρα στα χωράφια. Σήμερα έχει σταματήσει να καπνίζει ή γκρέμισε από την αχρηστία.
Τα σύνεργα που χρειαζόταν ένας φούρνος ήταν:

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό: Η καθημερινότητα των ανθρώπων στην Ελλάδα το 1950-1965 [photos]


Η Ελλάδα 1950-1965: Η καθημερινότητα των ανθρώπων

Ας ξαναδιαβάσουμε την ιστορία μέσα από τις φωτογραφίες.
Ο Εμφύλιος μόλις έχει τελειώσει. Οι άνθρωποι, μέσα σ’ αυτή τη χαώδη κατάσταση, προσπαθούσαν να οργανώσουν τη ζωή τους.
Ο αγώνας γινόταν για ένα πιάτο φαΐ, για ένα τρύπιο παντελόνι ή φουστάνι, για ένα ζευγάρι παπούτσια, που είχαν βαρεθεί να πηγαινοέρχονται στον τσαγκάρη. Για να βρεθούν όμως κι αυτά, ο αγώνας γινόταν κυρίως για τη δουλειά, για το μεροκάματο.