Σελίδες

Σελίδες

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Α.Σ ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1991-92

Όρθιοι από αριστερά: Γιάννης Φτούλης (προπονητής), Σπύρος Παπαδήμας, Ηλίας Γκούμας, Γιώργος Τζαναβέλλης, Λουκάς Γ. Κότσιας, Λουκάς Ι. Κυρίτσης, Δήμος Δεληγιάννης.
Καθήμενοι από αριστερά: Θεόδωρος Κυρίτσης, Λουκάς Π. Κότσιας, Γιάννης Α. Κονταξής, Στάθης Καλλιμάνης, Λάζαρος Τζαναβέλλης.

10η αγωνιστική α΄ γύρου στο γήπεδο της Γραβιάς. 
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ – Α.Σ ΔΙΑΓΟΡΑΣ(0 – 3 ).
Σκόρερ : Δ. Δεληγιάννης, Γ. Κονταξής, Δ. Δεληγιάνης.


αρχείο: Σπύρος Παπαδήμας  

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ (1945 - 2015)


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Έλαβε το πτυχίο της Νομικής το 1967 και το πτυχίο Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο PantheonAssas (Paris II), στο οποίο το 1972 έλαβε το DEA

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ



ΠΑΣΧΑ 1913 ΦΛΕΒΕΣ. Ο πρώτος αριστερά που χαιρετά ο Αθανάσιος Λ. Στύλιας (Αρχείο Ν. ΣΤΥΛΙΑ)
Οι Βαλκανικοί πόλεμοι ήταν δύο πόλεμοι που έγιναν στα Βαλκάνια το 1912-1913 στους οποίους αρχικά η Βαλκανική Συμμαχία (Σερβία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα και Βουλγαρία) επιτέθηκε και απέσπασε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία την Μακεδονία και το μεγαλύτερο μέρος της

Θράκης, ενώ στη συνέχεια, μετά τις διαφωνίες μεταξύ των νικητών για τον τελικό διαμοιρασμό των εδαφών, ξέσπασε δεύτερος πόλεμος (αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και της Ρουμανίας) από τον οποίο εξήλθε ηττημένη η Βουλγαρία, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχε αρχικά κατακτήσει.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΑΔΙΟΥ

Εγκαινιάστηκαν στα μισά του 20ου αιώνα από το Υπουργείο Παιδείας και λειτούργησαν μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή και την εγκατάλειψη μετά την τεράστια δασική πυρκαγιά το 1977. Από τότε οι επίπονες και χρονοβόρες προσπάθειες όλων των διαδοχικών Δημοτικών αρχών της Αμφίκλειας είχαν σαν αποτέλεσμα να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου ο χώρος και να κατασκευαστεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου πλέον συστεγάζεται και ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ(εγκαίνια 22 Μαρτίου 2014)

Καλοκαίρι 1961. Αθανάσιος Στρωτός και Λουκάς Κότσιας (Καραμούζης)

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

Νικηφόρος Βρεττάκος, Γεώργιος Σκουρογιάννης, Λουκάς Κούσουλας, Ιωάννης Μαρρές.

Πρωϊνός δρόμος ήσυχος εκείνος ο δρόμος
της Απάνω Σουβάλας. Κι ο ουρανός ολοκάθαρος.
Θαρρείς και στο βάθος γαλάζιες λαμπάδες

Ο ΠΑΡΙΟΣ ΚΑΙ Ο «ΠΑΡΙΟΣ»

1970 στο μαγαζί του Κώστα Παπαδήμα (ΔΟΚΙΜΟΣ). 
Όρθιες - όρθιοι από αριστερά: Μπούμπα Δημητροκάλλη (η αδερφή των Μανώλη και Νίκου Γλέζου), Χρήστος Πάντος, Μάρω Πάντου, ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιάννης Πάριος, Μαρία Τσατήρα, Γιάννης Τσατήρας (ο δικός μας "Πάριος"), Γιώργος Νηστικούλης.
Καθήμενοι: Αργύρης Παπαργυρόπουλος, Ηλίας Θάνος (Γούλας), Κώστας Κορτσέλης, άγνωστος

αρχείο: Χρήστος Τσατήρας

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ στην «ΙΤΕΑ»

Προετοιμαστείτε για την πιο Θρυλική Παράσταση του Καλοκαιριού «Το Βιβλίο των Θρύλων»!
Το Εργοστάσιο Ονείρου, με πρωτοβουλία του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Φωλίτσα» Άμφισσας,
Ευσταθία Σορώκου, ταξιδεύει στην ΙΤΕΑ, το Σάββατο 04 Ιουλίου 2015.
Η  παράσταση που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη», τη σχολική σεζόν 2014-2015, έχει ως βασικό μέλημα να καλλιεργήσει τη φαντασία των παιδιών μέσα από οπτικά ερεθίσματα που είναι εμπνευσμένα απ' το Μαύρο Θέατρο της Πράγας.  Στόχος της παράστασης είναι, να εμψυχώσει την συμμετοχή των παιδιών μέσω του διαδραστικού της χαρακτήρα, καθώς και να αποκαλύψει νέες μορφές επικοινωνίας που ξεκινούν απτήν παντομίμα και φτάνουν στη Νοηματική Γλώσσα..

Λίγα λόγια για το έργο:

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ



Ταχ.Δ/νση : ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ
Ταχ. Κωδ. : 35002
Τηλ /Fax .: 22340 23529
Πληροφορίες: Τσαπρούνης Νίκος
Αμφίκλεια,    23/06/2015
Αριθμ. πρωτ.: 731






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Επίσκεψη του Επιμορφωτικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμφίκλειας στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού»

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Το Μεγάλο μας Τσίρκο


Στις 22 Ιουνίου του 1973, η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο "Αθήναιον" το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη "Το Μεγάλο μας Τσίρκο". Στο έργο, μέσα από σατιρικά και δραματικά νούμερα και τραγούδια γινόταν μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από την Τουρκοκρατία, τον Όθωνα και τους υπόλοιπους κυβερνήτες της ανεξάρτητης Ελλάδας ως την Μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο του '40 και το --τότε-- σήμερα... Η μουσική του έργου ήταν του Σταύρου Ξαρχάκου και τα τραγούδια της παράστασης απέδιδαν ο Νίκος Ξυλούρης και τα μέλη του θιάσου. Τα σκηνικά της παράστασης ήταν του Ευγένιου Σπαθάρη και στο θίασο πρωταγωνιστικούς ρόλους είχαν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Στέλιος Κωνσταντόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος.

Το "μεγάλο μας τσίρκο" είχε μεγάλη απήχηση στο αθηναϊκό κοινό, και λόγω της μεγάλης προσέλευσης των θεατών οι παραστάσεις στο "Αθήναιον" χαρακτηρίστηκαν εκ των υστέρων ως οι " μαζικότερες -- μέχρι το Πολυτεχνείο -- πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας". Σύντομα οι λογοκριτές της χούντας κατάλαβαν ότι το έργο δεν ήταν μια απλή κωμωδία αλλά περνούσε στον κόσμο αντιδικτατορικά μηνύματα και - αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν - σταμάτησαν τις παραστάσεις. Οι πρωταγωνιστές του έργου συνελήφθησαν και η Τζένη Καρέζη κλείστηκε στη φυλακή για τρεις μήνες. Το έργο ανεβαίνει ξανά από τον ίδιο θίασο μετά την πτώση της χούντας σε Αθήνα και επαρχία και γνωρίζει και πάλι τεράστια επιτυχία.

«ΣΤ΄ ΑΠΟΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ»

Το 1989 στη Σουβάλα έγινε κάτι που δεν ξανάχε γίνει ποτέ. Ο Πάνος Ν. Δρίβας σε σχετικό με την υπόθεση αυτή κείμενο του δημοσιευμένο στη εφημερίδα "Παρνασσός" μεταξύ των άλλων γράφει: 

«Στις 20 Απριλίου 1989 και στις 7:30 μ.μ προβλήθηκε από το Α΄ Κανάλι της ΕΤ η έγρωμη τηλεταινία "ΣΤ΄ ΑΠΟΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ", σενάριο-κείμενο -παρουσίαση του συμπατριώτη μας ποιητή και λογοτέχνη Γιάννη Μαρρέ.
Η ταινία γυρίστηκε στον τόπο μας και όλοι πήραν μέρος σ΄αυτή - πρωταγωνιστές και κομπάρσοι - ήταν κάτοικοι του χωριού μας. Μια περίπου ώρα κράτησε η προβολή της ταινίας...»


Όρθιοι: Γιώργιος Λ. Κότσιας, Μήτσος Ε. Αναστασίου, Γιάννης Μαρρές, Γιάννης Χ. Τσατήρας, Νίκος Α.   Κότσιας, Χαράλαμπος Λ. Κυρίτσης, Αθανάσιος Ι. Στρωτός
Καθήμενοι: Γιώργος Ε. Λιάρτης, Γιάννης Π. Θάνος, Χρήστος Π. Κότσιας

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ, ΤΟ ΛΟΓΟΔΟΣΙΜΟ ΚΑΙ Ο ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ

1968 οι αρραβώνες του Θανάση Στρωτού και της Μάρθας Τζιβάρα. 
Από αριστερά: Θεοδώρα Βαλάσκα, Ιωάννης Στρωτός, Γεώργιος Κατσαρός, Αθανάσιος Στρωτός, Βιολέττα Στρωτού, Χρυσούλα Τζιβάρα (Κέφου)

Η Μητρού Ανάγνου διηγείται στην Βασιλική Χριστοπούλου στο βιβλίο: 
Μια Σουβαλιώτισσα θυμάται

Το χειμώνα μαζευόμαστε τα βράδια στα σπίτια και κάναμε νυχτέρια. Άλλες γνέθανε ρόκες με μάλλινο, άλλες με πάνινο, οι πιο νέες κεντάγανε την προίκα τους και συζητάγανε πολλά, όχι κουτσομπολιά.
Προπαντός οι ηλικιωμένες και οι μεσόκοπες συζητάγανε τα συμπεθεριά. Λέγανε αυτός ταιριάζει να πάρει την τάδε, πως θα γίνει; Θα πάω να του το πω εγώ έλεγε η μία. Ναι αλλά πρέπει να κουβεντιάσουμε και για την προίκα. Ήταν το πρώτο που ξεκίναγε. Αν θέλανε οι γονείς την κοπέλα ποιος τη ρώταγε; Κάμποσες φορές ούτε τ΄άγόρι δε ρωτάγανε.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1937. Η ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ



Η πρόσκληση από την Σχολική Εφορεία του Γυμνασίου Αμφικλείας προς το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Πολυδρόσου για την τελετή θεμελίωσης του νέου διδακτηρίου του Γυμνασίου Αμφικλείας.

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

Η μεταστέγαση του Γυμνασίου στη σημερινή θέση είχε μακρόχρονες περιπέτειες. Τα θεμέλια τέθηκαν το 1937 παρουσία Βασιλιά και Υπουργών και στηρίχτηκε σε διαθήκη 300.000 δρχμ. του Αθανασίου Ευταξία, ισόποσης δωρεάς του Λ. Ευταξία και μικρότερης της οικογένειας Μιλτιάδη Μπάρλα.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΗΛΕΩΝ ΣΟΥΒΑΛΑΣ

Όπως φαίνεται από το παρακάτω φύλλο της Εφημερίδας Της Κυβερνήσεως και κατόπιν εισηγήσεως του Νομάρχου Φθιώτιδος και Φωκίδος ιδρύεται στη Σουβάλα του Δήμου Δωριέων το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων με ημερομηνία υπογραφής στις 4 Ιανουαρίου 1899.


Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1971-72. ΣΤ΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

Πίσω σειρά από αριστερά: Δήμος Πλατιάς, Χρήστος Ράπτης, Νίκος Αργυρίου, Αλέκος Κοντοδήμος, Κώστας Α. Πλατιάς, Θύμιος Μπουγαρίνης, Γιάννης Παπαθανασίου, Γιώργος Π. Κυρίτσης, Δημήτρης Κατοίκος, Νίκος Αδαμάκος.
Μεσαία σειρά από αριστερά: Δήμος Δεληγιάννης, Παναγιώτης Γ. Αυγέρης, Λουκάς Ι. Κυρίτσης, Κική Μαστροκώστα, Γιώτα Μαρρέ, Σούλα Παπαδήμα, Λέλα Τσαρμακλή, Χρήστος Π. Κότσιας, Θανάσης Βελέντζας.
Μπροστινή σειρά από αριστερά: Χρήστος Σάλτας, Βούλα Κοντού (Επτάλοφος), Βαρβάρα Θάνου, Ντίνα Βέλλιου, Γιάννα Γατσίνου, Γιάννα Βέλλιου.

Δάσκαλος: Αθανάσιος Σβίγκος

Βραβεύτηκε από ΠτΔ και η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γ.Ν. της Άμφισσας



Τους Έλληνες Αιμοδότες, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και στελέχη του Ιατρικού και Παραϊατρικού προσωπικού σε υπηρεσίες αιμοδοσίας νοσοκομείων, που έχουν προσφέρει περισσότερες από 50 μονάδες αίμα, τίμησε την Κυριακή, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην εκδήλωση που έγινε
 μέσα σε κλίμα συγκίνησης παρέστησαν ο υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής και εκπρόσωποι των υπηρεσιών αιμοδοσίας των νοσοκομείων της χώρας, οι οποίες πρωτοστατούν στην μεταστροφή των αιμοδοτών φιλικού και συγγενικού περιβάλλοντος σε Τακτικούς Μη Αμειβόμενους Εθελοντές Αιμοδότες και παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκέντρωσης εθελοντικά προσφερόμενου αίματος. Μεταξύ αυτών οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγια Σοφία, και «Αγλαΐα Κυριακού», Αμφισσας, Γρεβενών,

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Δεκαετία του ΄40. Η οικογένεια του Κώστα Τοπάλη με τη γυναίκα του Αθανασία μπροστά και πίσω τα παιδιά Λουκάς και Ευθυμία (σύζυγος Αριστείδη Δρίβα). Η φωτογραφία αυτή εστάλη από τον Κώστα Τοπάλη ως ενθύμιο στον θείο του στη Αμερική Αριστείδη Τοπάλη.

αρχείο: Άρης Αρβανιτάκης

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Δημοτικό Σχολείο Πολυδρόσου


ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ  ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Ταχ.Δ/νση : ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ
Ταχ. Κωδ. : 35002
Τηλ /Fax .: 22340 23529
E-mail: info@parnassosnp.gr
Πληροφορίες: Τσαπρούνης Νίκος
Αμφίκλεια, 12/06/2015
Αριθμ. πρωτ.: 677




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Δράσεις ΦΔΕΔΠ σε σχολεία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος»

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου, πραγματοποίησε δράσεις σε δύο Δημοτικά Σχολεία των Παραπαρνάσσιων οικισμών.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΣΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΕΓΗ


Οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Πολυδρόσου συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους κ. κ Αγγελική Μπακολουκά, Αθανασία Σπαθιά, Βικτωρία Πολυμέρου και Μάρθα Τούντα επισκέφθηκαν σήμερα Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 την Λαογραφική Στέγη Πολυδρόσου. Εκεί λοιπόν παρατήρησαν: τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν ο τσαγκάρης, ο σιδεράς, ο γανωματής, ο γεωργός, ο τσοπάνης, τον αργαλειό, το γίκο, τις παραδοσιακές φορεσιές, καθώς και τα υπόλοιπα εκθέματα τις έκθεσης. Εκείνο που τους κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν το σημαντικό αρχείο του Ηλία Θ. Γεωργούση το « ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ». Ρωτούσαν και έψαχναν να βρουν τις ρίζες των παππούδων τους.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


« ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ»
του Αριστοφάνη

Δελφικές Εντολές - Η κληρονομιά των Ελλήνων



Tα Δελφικά Παραγγέλματα είναι οι σοφές εντολές που άφησαν στους Έλληνες οι σοφοί της Αρχαίας Ελλάδας.

Μια πολύτιμη κληρονομιά γνώσης και σοφίας για τις επερχόμενες γενεές...

Οι αρχαίοι Έλληνες ιερείς δεν έδιναν συμβουλές ούτε άκουγαν τις εξομολογήσεις των πιστών, αλλά ασχολούνταν μόνο με την τέλεση των θυσιών και των άλλων ιεροτελεστιών.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ

23 Απριλίου 1966. Τα αδέρφια Θανάσης και Χαράλαμπος Πλατιάς

αρχείο: Νικολέτα Κ. Πλατιά

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

10 ΙΟΥΝΗ 1944 - 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

Πρώτη ανάρτηση 10 Ιουνίου 2014


10 Ιούνη 1944: Οι Γερμανοί μπαίνουν στην κωμόπολη του Διστόμου. Αποκλείουν τις εισόδους και αρχίζουν τις έρευνες στα σπίτια, αναζητώντας μαχητές του ΕΛΑΣ, χωρίς αποτέλεσμα.

ΕΝΩΣΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Logo ERNI Teliko-1
Περισσός Μάιος 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δυναμώνοντας τη ΦΛΟΓΑ προσφοράς και αγάπης!


Απόλυτα προσηλωμένη στη στοχευμένη προσφορά αγάπης, η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, συνεχίζει να εκδιπλώνει όλο το εύρος των κοινωνικών της δράσεων. Έχοντας κατά νου, την επιτυχημένη από το χειμώνα, παρέμβαση με την οποία αναδείχθηκε ο σημαίνων ρόλος του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», αντιπροσωπεία της Ένωσής μας επισκέφθηκε τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 τόσο τον ξενώνα, όσο και τα γραφεία του ως άνω Συλλόγου στο Γουδί.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της «Ομάδας Εργασίας για την Διαχείριση-Αξιοποίηση και Ανάδειξη κληρονομιάς Ιωάννη και Αναστασίας Μαρρέ»

Η οικία Γιάννη Μαρρέ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 19 Μαΐου 2015 μετά από αίτημα της «Ομάδας Εργασίας για την Διαχείριση-Αξιοποίηση και Ανάδειξη κληρονομιάς Ιωάννη και Αναστασίας Μαρρέ» προς τον Δήμο Δελφών, ο Χ.Ι. Κεφαλούδης ως εκπρόσωπός της, έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο Κο Α.Η. Παναγιωτόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Κο Ν. Μολιώτη.
Στην συνάντηση αυτή, που έγινε στις 12.25΄ και διήρκεσε 18 λεπτά ενημερώσαμε τον Δήμαρχο για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικία Ι. Μαρρέ, λόγω της πολυετούς εγκατάλειψης της καθώς και για τον άμεσο κίνδυνο καταστροφής της από τις παρούσες συνθήκες, όπως και για την προοπτική επιδείνωσης της κατάστασης της κατά τον επόμενο χειμώνα!

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ





Ταχ.Δ/νση : ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ
Ταχ. Κωδ. : 35002
Τηλ /Fax .: 22340 23529
E-mail: info@parnassosnp.gr
Πληροφορίες: Τσαπρούνης Νίκος


Αμφίκλεια, 08/06/2015
Αριθμ. πρωτ.: 659

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Δράσεις ΦΔΕΔΠ για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος»

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου πραγματοποίησε τις ακόλουθες δράσεις:

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΛΟΥΚΟΥΜΙ


του Κώστα Κούσουλα


Στο μικρό καφενείο του χωριού, στ΄απάγκιο της εκκλησιάς κάτω από τον πλατανάκο με τα γερτά κλαδιά παίζουν κοντσίνα ο γέρο Στάθης με τον μπάρμπα Παμεινώντα. Οι δυο μαζί κάνουν εκατόν πενήντα χρόνια, από εβδομήντα – ογδόντα ο καθένας, φίλοι καρδιακοί και γειτόνοι. Όσο βαστάει το παιχνίδι τόσο που η γλώσσα τους βροντάει και μπουμπουνίζει. Γύρω τους να κάμει χάζι, μαζεύεται χοντρή και ψιλή μαρίδα, γερόντοι σοβαροί που χαίρονται τις μπλόφες, και παιδιά που γελάνε με το αθώο χωριάτικο κέφι σαν λουλούδια στην απαλή βροχή.
     Τύφλα στα μάτια σου! Χαζοπρόβατο!
     Χαζοκυβέρνηση! Μπεε! Κοίτα τώρα με τα μάτια το διπλό!
     Πωπω! Τι έχει να γίνει φωνάζουν οι απέξω εν χορώ.

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

20 ΜΑΪΟΥ 1962. ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ

 Τάσος Καναπίτσας (από Αγόριανη), Δημήτρης Ανάγνος, Νίκος Βαλάσκας




ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ξεκίνημα του θεσμού τοποθετείται το 1883 στο Κεντρικό Γυμναστήριο των Αθηνών (γνωστό και σήμερα ως «Ιωάννης Φωκιανός») με πρωτοβουλία ύστερα από 8 χρόνια (1891) του πρώτου προέδρου του Πανελληνίου ΓΣ, μαθητών από δύο γυμνάσια και σπουδαστών του Διδασκαλείου όπου εργαζόταν ως γυμναστής ο Φωκιανός, αυτή η μεγάλη προσωπικότητα της Φυσικής Αγωγής στη χώρα μας. Εντυπωσιακή ήταν η εικόνα της «πρεμιέρας». Αμέσως μετά η σκυτάλη πέρασε στα χέρια του Ιωάννη Χρυσάφη, άλλης κορυφαίας μορφής της γυμναστικής παιδείας. Περνώντας από σπουδαίους σταθμούς της ελληνικής αθλητικής και σχολικής ζωής (Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλαγές καθεστώτος, διαφοροποίηση απόψεων, μαθητικοί αγώνες κ.λπ.), ήρθε η ώρα της πολεμικής και της αμφισβήτησης. Ιθύνων νους του αγώνα για την ουσιαστική κατάργησή τους (το τέλος ήρθε το 1975), ο καινοτόμος της Φυσικής Αγωγής Ιων. Ιωαννίδης.

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

1952 Σουβαλιώτισσες

 Από αριστερά: Κική Αδαμοπούλου, Κωνσταντίνα Χ. Παπαθανασίου, Ασήμω Λ.Στύλια, Κική Μανέτα, Τούλα Λ. Στύλια

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΣΟΥΒΑΛΑ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 1841

Πίνακας κτηνοτρόφων χωρίς σταθερή διαμονή, από τους οποίους εισπράχθηκαν φόροι για τα ζώα τους

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1988-89

Όρθιοι από αριστερά: Γιάννης Α. Κονταξής, Σπύρος Παπαδήμας, Νίκος Παπαθανασίου, Δήμος Δεληγιάννης, Σταύρος Αντωνίου, Στάθης Καλλιμάνης, Στάθης Πιπέρας.
Καθήμενοι από αριστερά: Νίκος Παναγής, Αργύρης Μουλαράς, Μανώλης Παρασκευάς, Γιάννης Δεληγιάννης, Λουκάς Π. Κότσιας, Θόδωρος Κυρίτσης.



αρχείο: Μάριος Καλλιμάνης

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ



Ταχ.Δ/νση : ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ
Ταχ. Κωδ. : 35002
Τηλ /Fax .: 22340 23529
Πληροφορίες: Τσαπρούνης Νίκος

Αμφίκλεια,   02/06/2015
Αριθμ. πρωτ.:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου, διοργανώνει την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του στο ΚΠΕΕ Αμφίκλειας, στην οποία θα συμμετέχουν φοιτητές του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Σκοπός αυτής της εθελοντικής δράσης των φοιτητών είναι η τελική διαμόρφωση του Βοτανικού Κήπου που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Φορέα και η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο. Υπεύθυνος της μελέτης κατασκευής του είναι ο κ. Φωτιάδης Γεώργιος, Δρ. Δασολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Δασοπονίας και Δ.Φ.Π. του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος θα παρευρίσκεται καθοδηγώντας τους φοιτητές.


                                   
Για το Δ.Σ. ΦΔΕΔ Παρνασσού
Η Πρόεδρος
Θέκλα Κ. Τσιτσώνη
Καθηγήτρια Τμήματος Δασολογίας
& Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ

1958. ΓΑΜΟΣ ΣΤΗ ΣΟΥΒΑΛΑ

Τα όργανα καθ΄οδόν για το σπίτι της νύφης.

Το ξεκίνημα και η πορεία για το σπίτι της νύφης (Κωνσταντίνας Χ. Παπαθανασίου) δεν ήταν γεγονός τυχαίο, ούτε και μπορούσε να γίνει όπως και όπως. Μπροστά πήγαιναν τα όργανα: βιολιτζής (Νίκος Τζιβάρας),  κλαριντζής (Μήτσος Τζιβάρας) και σαντούρι (Γιάννης Μαντάνης από Δρυμαία), παίζοντας  το γνωστό σκοπό του γάμου. Σ΄ όλες τις διαδρομές παιζόταν κατά προτίμηση ο ίδιος σκοπός. Οι κοπέλες και τα παλικάρια που ακολουθούσαν, ξανάλεγαν το τραγούδι.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΙΟΥΝΙΟΣ - ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Παναγιά η Μαυρομαντήλα ή Αγία Ελεούσα

Ο τέταρτος μήνας του αρχαίου ρωμαϊκού ημερολόγιου με 29 ημέρες. Σήμερα είναι ο 6οςμήνας του χρόνου και έχει 30 ημέρες. Κατά μια άποψη πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεά Γιούνο που ήταν αντίστοιχη με την ελληνική Ήρα, στην οποία ήταν