Σελίδες

Σελίδες

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Ακαδημία Πλάτωνος – Το πρώτο Πανεπιστήμιο στον κόσμο στην Αρχαία Αθήνα

«Η Ακαδημία», ή, η Πλατωνική Ακαδημία, μπορεί να ήταν το πιο διάσημο σχολείο στην αρχαία Ελλάδα, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 387 π.Χ. από τον Πλάτωνα στα βορειοδυτικά προάστια της Αθήνας...

Χάρτης της αρχαίας Αθήνας. Η ακαδημία βρίσκεται βόρεια της Αθήνας

Η τοποθεσία, έξω από τα τείχη της πόλης, πήρε το όνομά της από τον διάσημο ήρωα Ακαδημό.

Ο Πλάτωνας είναι ένας άνθρωπος που αξίζει τα εύσημα για τη γέννηση αυτής της μοναδικής εταιρείας. Πρώτα απέκτησε τη γη στην οποία χτίστηκε η ακαδημία και άρχισε να κάνει άτυπες συναντήσεις με μερικούς από τους φίλους του για να συζητήσουν φιλοσοφικά θέματα.

Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν στοχαστές όπως ο Θεοδόσιος των Σουνιτών, η Ορχίδα του Τορόντο, ο Λυοδάμας του Τάκος και ο Νεοκλείδης. Αυτές οι συναντήσεις και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια, αλλά η ακαδημία αναγνωρίστηκε ως επίσημη ακαδημία μέχρι την άφιξη του Ευτόξου της Κυνίδος στα μέσα της δεκαετίας του 380 π.Χ.

Η Πλατωνική Ακαδημία θεωρείται το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο

Στη σύγχρονη εποχή η Πλατωνική Ακαδημία δεν είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά θεωρείται ότι έχει τα χαρακτηριστικά σχολείου και καλύπτει διάφορα θέματα όπως φιλοσοφία, αστρονομία, μαθηματικά, πολιτική, φυσική και πολλά άλλα. Το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο.

Ο κήπος που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ο Πλάτωνας για τις συζητήσεις του χρησιμοποιήθηκε από πολλές αθηναϊκές ομάδες, πολιτικές και θρησκευτικές, και η ακαδημία διεξήγαγε νυχτερινούς λαμπαδηδρομίες από τους βωμούς της Αθήνας μέχρι τον βωμό του Προμηθέα στους κήπους της.

                                          Ο παλαιότερος δρόμος για την ακαδημία.

Ο δρόμος προς το πανεπιστήμιο ήταν γεμάτος τάφους πολλών Αθηναίων και η νεκρώσιμη ακολουθία επέστρεψε στην πόλη με διονυσιακή πομπή από την Αθήνα προς το σημείο.

Στην Ακαδημία συνάντησε έναν ιδιαίτερο διανοούμενο, οι «μαθητές» του Πλάτωνα δεν έφεραν πραγματικά τον τίτλο του μαθητή, εκτός από τη διάκριση μεταξύ των νεότερων και των ανώτερων μελών του σώματος.

Ένας από αυτούς, ο Αριστοτέλης, έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους όλων των εποχών.

Οι μέθοδοι διδασκαλίας που χρησιμοποιούσε ο Πλάτωνας, συμπεριλαμβανομένων διαλέξεων και σεμιναρίων, επικεντρώθηκαν στη διδασκαλία του, εκτός από το διάλογο μεταξύ δασκάλων και μαθητών.

Η ακαδημία έχει τη φράση «εισίτω εισίτω, σύμφωνα με μια επαληθεύσιμη ιστορία που έχει γίνει θρύλος για αιώνες και στη σύγχρονη εποχή».

Η ακαδημία ήταν δωρεάν

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Πλάτωνα στην Ακαδημία, τα μέλη της δεν πλήρωναν αμοιβές και, μετά το θάνατό του, η Ακαδημία συνέχισε τη λειτουργία της για σχεδόν 200 χρόνια.

Ο Διογένης Λόρδιος, βιογράφος των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, χώρισε την ιστορία λειτουργίας της ακαδημίας σε τρεις περιόδους. Παλιό, μεσαίο και νέο. Στο παλιό κεφάλι τοποθέτησε φυσικά τον Πλάτωνα. Με επικεφαλής τη Middle Academy, Arcecilas. Και νεότερο, Λακύδες.

                   Σχολή Ραφαήλ Αθηνών (1509-1510), ζωγραφική στο Αποστολικό Μέγαρο στην Πόλη του Βατικανού.

Το 86 π.Χ., ο Λούσιος Κορνήλιος Σύλλας, Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός που υπηρέτησε δύο φορές ως πρεσβευτής, ανακατέλαβε τη δικτατορία της Ρώμης, πολιόρκησε και κατέλαβε την πόλη της Αθήνας. Η ακαδημία γκρεμίστηκε και ισοπεδώθηκε.

Δυστυχώς, το μέγεθος της καταστροφής ήταν τόσο μεγάλο που το σχολείο δεν άνοιξε ποτέ ξανά. Παρόλα αυτά, κληρονομιά Ακαδημία Έχοντας ζήσει για χιλιάδες χρόνια, εξακολουθεί να μας δίνει τη ζωτική γνώση και τη διορατικότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε.  Αρχαιολογικός χώρος Ακαδημίας Πλάτωνος.



Πηγή: prevezaposto.gr


                 Επιμέλεια  - Ανάρτηση:  Αλέκος Ι. Βαλάσκας 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."