ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συγκεκριμένα, η μια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πανέμορφο πλατανόδασος Μεξιατών. Προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης συνόδευσε τα μέλη της τοπικής Μ.Κ.Ο. "Όμιλος Φίλων του Δάσους" και του Συλλόγου Γυναικών Μεξιατών σε πεζοπορική διαδρομή σε ένα από τα ιστορικότερα, ομορφότερα και πλουσιότερα σε βλάστηση παρόχθια δάση σε όλη την Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Μεξιάτες και ακουμπάει στον Σπερχειό ποταμό. Στο τέλος της διαδρομής οι συμμετέχοντες, στους οποίους δόθηκαν σνακ και νερό, είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν την σκιά από τα θεόρατα πλατάνια καθώς και τα δροσερά νερά της πηγής Κεφαλόβρυσο, στο χωριό Μεξιάτες. |
Στους συμμετέχοντες διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια και αναμνηστικά Τέλος, το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, πέρα από τα προστατευόμενα είδη της περιοχής αρμοδιότητάς του, για το θεσμό του Δικτύου Natura 2000 και το Σύστημα Διακυβέρνησης Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας. Τι είναι το δίκτυο Natura 2000 Το δίκτυο Natura 2000 είναι ο βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Η δημιουργία του δικτύου βασίστηκε στις δύο ευρωπαϊκές οδηγίες της Ε.Ε. για τη φύση: την Οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/EΟK), και την Οδηγία για τα άγρια πτηνά (2009/147/EK, πρώην 79/409/EK). Οι προστατευόμενες περιοχές που χαρακτηρίζονται βάσει των δύο αυτών Οδηγιών συγκροτούν το δίκτυο Natura 2000. Τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν υφίσταται υποβάθμιση οικοτόπων ή όχληση ειδών σε αυτές τις περιοχές, να θεσπίσουν μέτρα προστασίας και διαχείρισης και να παρακολουθούν την κατάσταση των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων. Στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας. Αρμόδιες για τη διαχείριση αυτών των περιοχών είναι οι 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Επιμέλεια- Ανάρτηση: Αλέκος Ι. Βαλάσκας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."