Σελίδες

Σελίδες

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Το ημερολόγιο του λοχία Κωνσταντίνου Ευθ. Ρέββα

Αναδημοσίευση (πρώτη δημοσίευση 28/10/2015)

75 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την 28η Οκτωβρίου του 1940 και το ηρωικό «ΟΧΙ» των Ελλήνων. Ο κύκλος των δημοσιεύσεων για τη σημερινή μεγάλη ημέρα για τον ελληνισμό, ο οποίος ξεκίνησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, με μια σειρά από αναρτήσεις αφιερωμένες –  ως ελάχιστος φόρος τιμής – στο ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΗ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΤΟΥ '40, κλείνει σήμερα με ένα σημαντικό αρχείο – ντοκουμέντο. Ο Σουβαλιώτης πολεμιστής στα βουνά της Αλβανίας, ο λοχίας Κωνσταντίνος  Ε. Ρέββας καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια στο προσωπικό του ημερολόγιο την εξέλιξη του συγκεκριμένου ιστορικού χρονικού: την πορεία προς το μέτωπο, τις ηρωικές μάχες που έδωσαν οι Έλληνες στρατιώτες, τις κακουχίες και δυσκολίες που συνάντησαν, και τέλος την επιστροφή.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Ασημούλα Ρέββα και τον Νικόλαο Μανέτα. 

Ο λοχίας Κωνσταντίνος Ρέββας 1ος από αριστερά όρθιος (φωτογραφία από το ημερολόγιο)

ΟΙ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Αθανάσιος Κων. Καλλιμάνης


Στον πόλεμο 1940-41 έπεσαν οι παρακάτω Σουβαλιώτες:

  1. Ιωάννης Αθαν. Παναγιώτου - Λοχαγός 
  2. Ηλίας Ιωαν. Πλατιάς - Έφεδρος Ανθυπολοχαγός 
  3. Ιωάννης Γεωρ. Αδαμόπουλος - Στρατιώτης 
  4. Δημήτριος Νικ. Ανάγνος - Στρατιώτης 
  5. Ιωάννης Παν. Διαμαντώνης - Στρατιώτης 
  6. Αθανάσιος Κων. Καλλιμάνης - Στρατιώτης 
  7. Αναστάσιος Ευστ. Καραχάλιος - Στρατιώτης 
  8. Κωνσταντίνος Αθαν. Λιάρτης - Στρατιώτης 
  9. Δημήτριος Λουκ. Τοπάλης - Σρατιώτης 
  10. Χρήστος Χαραλ. Τσαρμακλής - Στρατιώτης

Πολέμησαν και έπεσαν ηρωικά στα μετόπισθεν:
  1. Δήμος Γεωρ. Θάνος
  2. Ιωάννης Γεωρ. Πρασσάς
  3. Αθανάσιος Χρησ. Τζιβάρας
  4. Ιωάννης Αθ. Τοπάλης
  5. Ηλίας Λουκ. Τράγος 

"Αν ληφθεί υπ΄όψιν ότι ο πληθυσμός του χωριού μας το 1940 ήταν περίπου 1.300 άτομα, το ποσοστό των θυσιών του - 10 νεκροί - ήταν 0,8% περίπου έναντι 0,15% του ανάλογου ποσοστού για όλη τη χώρα (12.000 θύματα για το σύνολο του πληθυσμού της της Ελλάδας το 1940) ήτοι: πέντε φορές και κάτι μεγαλύτερο (...) Αλλά δεν είναι μόνο η μεγάλη προσφορά του χωριού μας σε πολεμιστές και θύματα. Αυτό που αξίζει περισσότερο είναι η γενναιότητα και ο ηρωισμός που επέδειξαν οι Σουβαλιώτες πολεμιστές το 1940..." 

Σχόλιο του Πάνου Ν. Δρίβα σε κείμενο του με τίτλο: " Σουβαλιώτες πολεμιστές του 1940-41"

Στρατιώτες Σουβαλιώτες στον πόλεμο του ΄40

Στον πόλεμο του 1940 - 41 επιστρατεύτηκαν οι κλάσεις από το 1921 μέχρι και το 1940, δηλαδή οι γεννηθέντες από το 1901 μέχρι και το 1919. Μεταξύ αυτών που επιστρατεύτηκαν και πολέμησαν ή υπηρέτησαν όπου ταχθήκανε οι:  Παναγιώτης  Στ. Σταματίου (γεν.1914), Σταμουλία Σταματίου, Χρήστος Αδ. Τσατήρας (γεν.1913), Ιωάννης Νικ. Μολιώτης (γεν.1914). 

ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΄40 ( συνέχεια με φωτογραφικό υλικό)

Από αριστερά: Γιάννης Ε. Αδρύμης (Δασονόμος Δαδιού), Σπύρος Ε. Αδρύμης (Διοικητής πυροβολαρχίας του Σ/τος Δαβάκη - ο επονομαζόμενος Ιταλοφάγος), Γεώργιος Δ. Αδρύμης (αστυνομικός).

ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΄40

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΤΟΙΚΟΣ
(1917-1983)



Ανήκε στην ηρωική γενιά που επωμίστηκε όλη την εθνική περιπέτεια της περιόδου 1940-1949.

Στρατεύτηκε το 1938 και υπηρέτησε τη θητεία του στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων, στον 1ο Λόχο Βαθμοφόρων, με έδρα τη Λαμία.


Και ενώ έμελλε να απολυθεί, στα τέλη του 40, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Το δεκαπενταύγουστο αυτού του έτους οι Ιταλοί τορπίλισαν στο λιμάνι της Τήνου το Ελληνικό καταδρομικό πλοίο «Έλλη».

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Πώς έκρυψαν τα αγάλματα παραμονή του πολέμου


Γνωστή ως «η απόκρυψη των αγαλμάτων», η μεγάλη επιχείρηση που έγινε συντεταγμένα από το ελληνικό κράτος αμέσως μετά την κήρυξη του πολέμου, στις 28 Οκτωβρίου του 1940, αποτελεί μια κορυφαία πράξη της ελληνικής αρχαιολογίας. Με ταχύτητα, με σύστημα, μεθοδικά, με τάξη και με απόλυτη τήρηση διαδικασιών και πρακτικών, οι αρχαιολόγοι και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, φρόντισαν να κρύψουν σε σπηλιές, πηγάδια, στο χώμα, ή ακόμα και κάτω από τα δάπεδα των μουσείων, χιλιάδες ευρήματα που σώθηκαν με αυτό τον τρόπο από τις αρπαγές των κατακτητών.

Ο υπολοχαγός Ιωάννης Παναγιώτου

Η σελίδα από το λεύκωμα με την αναφορά της στον Ιωάννη Παναγιώτου  

Το 1998 ο Δήμος Παπάγου εκδίδει το λεύκωμα «Παπάγου – Η δόξα και το κάλος» με σκοπό ο αναγνώστης να γνωρίσει τους δρόμους, τις πλατείες, τα μνημεία τις εκκλησίες και τις μονές, τα σχολεία και τα πάρκα καθώς και το ιστορικό και τη σημασία των ονομάτων, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της χώρας μας. Ο Δήμαρχος Παπάγου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ειδικά στην πόλη μας, ο σκοπός της απόδοσης των ονομάτων στους δρόμους τις πλατείες και τα πάρκα είναι περισσότερο τιμητικός και ιστορικός. Για να εξυπηρετηθεί όμως αυτός ο ιερός σκοπός απαιτείται να υπάρχει η γνώση επί των ονομάτων, ώστε παράλληλα να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και η ιστορική αλήθεια.»
Ένας κεντρικός δρόμος στο Δήμο Παπάγου φέρει την ονομασία οδός Παναγιώτου εις μνήμη του δικού μας Σουβαλιώτη υπολοχαγού Ιωάννη Αθ. Παναγιώτου που φονεύθηκε στη Λάρισα στις 21 Δεκεμβρίου 1940, κατά τον αεροπορικό βομβαρδισμό της πόλης.

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Πρόσκληση σε παρουσίαση ποιητικής συλλογής



Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 7μ.μ. Στον χώρο της βιβλιοθήκης του αθλητικού και πολιτιστικού πάρκου της Νέας Μάκρης ο " Ασπάλαθος " η δεύτερη ποιητική συλλογή της Μήνας Μητροπούλου ξεκινάει το ταξίδι της από την πόλη της Νέας Μάκρης του ιστορικού Δήμου Μαραθώνα. Η ποιήτρια Μήνα Μητροπούλου προσκαλεί όλους εσάς τους φίλους της ποίησης να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση. Το βιβλίο προλογίζει ο ποιητής και συγγραφέας κος Δημήτρης Φαφούτης. Τις απαγγελίες θα κάνουν η κα Βικτωρία Κουσίδου - φιλόλογος η κα Δήμητρα Μουλαρά - συγγραφέας και η κα Ελένη Σιώζου (Silena) - ζωγράφος έργο της οποίας κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου. Στην εκδήλωση συμμετέχει ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής. 

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

1924. Ξεκινά η διαδικασία κατασκευής του εργοστασίου «ο Λευκός Άνθραξ»



Τοπογραφικό διάγραμμα της περιοχής όπου κατασκευάστηκε το εργοστάσιο «ο Λευκός Άνθραξ»

Πιθανότατα είναι οι πρώτες ενέργειες των Αδαμοπουλαίων για την κατασκευή του αλευρόμυλου και  βαμβακουργείου   "Ο ΛΕΥΚΟΣ ΑΝΘΡΑΞ".
Στις 5 Αυγούστου 1924 ιδρύεται η ομόρρυθμος εταιρεία «Αφοί Γ. Αδαμόπουλοι και Σία» με έδρα τη Σουβάλα. Οι κύριοι στόχοι της εταιρείας ήταν να ιδρυθούν υδρο – ηλεκρο – βιομηχανικές επιχειρήσεις κινούμενες με ηλεκτρισμό που θα παραγόταν με τη δύναμη του νερού. Το εργοστάσιο « ο Λευκός Άνθραξ » με τα τρία είδη υπηρεσιών: το άλεσμα του σιταριού και του καλαμποκιού, τη μετατροπή του βαμβακιού σε ρόκα και τον ηλεκτροφωτισμό, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες σε δύσκολες για την περιοχή συνθήκες.

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

1959. Οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες επιβητόρων

Στη Σουβάλα τ΄αλλοτινά  χρόνια υπήρχαν οικογένειες  που εκτός από τις γεωργικές έκαναν και άλλες ακόμα δουλειές για να μπορέσουν να ζήσουν τις φαμίλιες τους και να βγάλουν πέρα τη ζωή.
Οι άνθρωποι αυτοί ήταν οι βαλμάδες όπως τους έλεγαν οι συντοπίτες τους. Έθρεφαν μεγάλωναν και πολλαπλασίαζαν φοράδες και άλογα. Ιδιοκτήτης ενός τέτοιου αλόγου επιβήτορα (βαρβάτο) στο χωριό μας ήταν και ο Ευστάθιος Διαμαντώνης στου οποίου και την κατοχή βρισκόταν η παρακάτω άδεια - οδηγίες για τη διενέργεια επιβάσεων.



Εν Καρδίτση τη 29η Δεκεμβρίου 1959
                                                                                                                                    Προς τους
ιδιοκτήτας επιβητόρων Φ.Ε.Ε
και αναγνωρισμένους διά κοινήν
οχείαν περιόδου 1960


Πέμπομεν συννημένως άδειαν οχείας δια τον αναγνωρισθέ-
ντα διά δημοσίαν οχείαν επιβήτορα υμών ΙΠΠΟΥ & ΟΝΟΥ και γνωρίζομεν ότι
υποχρεούσθε όπως:
1) Ενεργήτε μετά προσοχής τας κάτωθι οδηγίας ως προς την 
διενέργειαν επιβάσεων επί των προσκομιζόμενων θηλέων ζώων.
α) Θα διαπιστώνετε αν η φορβάς ή ονοφορβάς ευρίσκεται εν οργασμώ.
β) Η επίβασις θα πρέπει να γίνεται 2 – 4 ημέρας μετά από την 
ημέρα που ήρχισεν το ζώον να οργά (να σέρνη) και να επαναλαμβάνεται μετά 2ημερον.
γ) Εις τας γαλουχούσας φορβάδας και ονοφορβάδας η επίβασις θα 
γίνεται περί την 7ην – 8ην ημέραν από του τοκετού και θα επαναλαμβάνεται την επομένην.
δ) Δεν θα πρέπει την ιδίαν ημέραν να γίνονται δύο επιβάσεις στην ιδίαν φοράδαν
ε) Γενικώς θα αναγνώσητε το αποστελλόμενον έντυπον και θα ακολουθήτε τα εν αυτώ.
2) Θα καταγράφητε τα στοιχεία των φορβάδων και ονοφορβάδων εις τας αποστελλομένας καταστάσεις τας οποίας θα επιστρέφετε συμπληρωμένας στο τέλος της περιόδου οχείας ήτοι την 30 – 6 – 60.
3) Διά εκάστην πρώτη επίβασιν θα εισπράτετε παρά τον ιδιοκτήτη της φορβάδας και ονοφορβάδας 50 δρχ. και δι’ εκάστην επαναληπτικήν δρχ.25.
4) Θα οδηγήτε ανά 15θήμερον τον επιβήτορα, συμφώνως προς τας οδηγίας του κ. νομοκτηνιάτρου δι’ έγχυσιν αντιδουρινικού φαρμάκου.
5) Θα διατηρήτε και θα διατρέφετε τον επιβήτορα ικανοποιτικώς.
6) Θα ζητήσετε σχετικάς οδηγίας δια την εφαμογήν των ανωτέρω παρά του Γεωπόνου εφαρμογών

                                                                                                                        Ο
Δ/ντης του Σταθμού






Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΤΟ ΟΡΓΩΜΑ




Μόλις έπιαναν οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου και μαλάκωνε το χώμα, άρχιζε το όργωμα. Το όργωμα γινόταν με βόδια ή με μουλάρια. Χρησιμοποιούσαν ξύλινα αλέτρια, αλλά αργότερα αντικαταστάθηκαν με σιδερένια.  Όταν ερχόταν ο καιρός του οργώματος, οι γεωργοί πήγαιναν με τα βόδια στο χωράφι.

Κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή της Μήνας Μητροπούλου



 Κυκλοφόρησε πριν λίγες μόλις μέρες η δεύτερη ποιητική συλλογή της Μήνας  Μητροπούλου  με τίτλο «Ασπάλαθος» από τις εκδόσεις Μέμφις. Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί έργου της ζωγράφου και φωτογράφου Silena.
 Η ποιητική συλλογή «Ασπάλαθος» είναι χωρισμένη σε τρία μέρη και περιλαμβάνει ποιήματα ποιητικής, ερωτικά, κοινωνικά αλλά και ποιήματα με ιστορικές αναφορές. Αυτή η θεματική ποικιλία κάνει την ποιητική συλλογή ένα ανάγνωσμα που απευθύνεται σε όλους τους αναγνώστες.
Από τον επόμενο μήνα η ποιητική συλλογή θα ξεκινήσει το ταξίδι της με παρουσιάσεις σε όλη την χώρα.

Πρόσκληση σε ημερίδα για τα αδέσποτα ζώα


                                                 
   

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Ο Δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος σας προσκαλεί στην Ημερίδα-Ανοικτή συζήτηση για τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Δελφών την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 στις 18:30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Άμφισσας.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας θα αναλυθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς, η συνάφεια της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή-διαπροσωπική βία και την παιδική κακοποίηση, η συμπεριφορά και η γνωστική λειτουργία του σκύλου, καθώς και μια συγκριτική προσέγγιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, θα αναπτυχθούν η δράση και οι πρωτοβουλίες του Δήμου Δελφών αναφορικά με το θέμα.