Σελίδες

Σελίδες

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΦΟΥΤΗΣ. Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Γιάννης Μαρρές (1925-2003) και η φιλία του με το Νικηφόρο Βρετάκο (1912-1991)". Ιστορική και συναρπαστική έκδοση!


"Ο Γιάννης Μαρρές ριζωμένος στους πρόποδες του Παρνασσού χρόνια τώρα πάλευε με τη μοίρα , τη δικιά του και τη δικιά μας, σαν ένα πανανθρώπινο αγέραστο έλατο που κρατάει στα κλωνάρια του το νερό και τη δροσιά για τις μέρες της αβάσταχτης ξηρασίας."

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη καταγραφή γεγονότων και περιστατικών για τη στενή, βαθύτατη και στέρεα φιλική σχέση των δύο Λογοτεχνών, Συγγραφέων και Ποιητών μέσα από, σπάνιες χειρόγραφες επιστολές, την μεταξύ τους αλληλογραφία, αναφορές για τις συχνές επισκέψεις του Βρετάκου στη Σουβάλα, στο αγαπημένο του βουνό τον Παρνασσό αλλά και στο σπίτι του Μαρρέ, τιμητικές εκδηλώσεις, ανταλλαγή ποιημάτων, και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Όπως μας δήλωσε ο Συγγραφέας και φίλος του Μαρρέ αλλά και της Σουβάλας Δημήτρης Φαφούτης προτίθεται να παρουσιάσει το βιβλίο του......

σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και σε ειδικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν γι αυτό το σκοπό στη Λαμία, στην Αθήνα, στην Σουβάλα και πιθανόν στις Κροκεές Λακωνίας- γενέτειρα του Βρετάκου - για τις οποίες θα σας κρατάμε ενήμερους.

Εμείς θα σας δώσουμε μια πρόγευση παραθέτοντάς σας τον πρόλογο και ένα μικρό απόσπασμα από τον επίλογο του βιβλίου συνοδεύοντάς τα βέβαια και με ένα μικρό μέρος από το ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στην έκδοση.


ΠΡΟΛΟΓΟΣ

"Τα κείμενα αυτά γράφτηκαν όταν ακόμα ο Γιάννης Μαρρές ήταν στη ζωή. Αργότερα μετά την αναχώρησή του το 2003 , προστέθηκαν κάποιες αράδες σε αυτά. Πιότερο σαν συμπλήρωμα του επίγειου κύκλου του Σουβαλιώτη συγγραφέα και αναπόφευκτο ανακλάδισμα της μνήμης του, παρά σαν προσθήκη στον αρχικό πυρήνα του θέματος. Μιά πρώτη παρουσίαση μέρους αυτών των κειμένων έγινε υπό μορφή ομιλίας στις 30 Απριλίου 1993 στη Λαμία, σε εκδήλωση του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων την οποία ο Γιάννης Μαρρές ζωντάνεψε με την παρουσία του. Όταν ξεκινούσε στη βιομηχανική εργατούπολη των Άσπρων Σπιτιών στον βόρειο Κορινθιακό το μακρινό - όπως αποδείχτηκε-ταξίδι του περιοδικού ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ, μαζί με τους συνιδρυτές Αργύρη Λιόλιο και Δημήτρη Τζουβάλη επισκεφθήκαμε τον ερημίτη της Σουβάλας. Κι εκείνος ολόψυχα έγινε θερμός συμπαραστάτης μας. Ήταν Χριστούγεννα του 1989.
Από τότε κάθε φορά που τα χειμωνιάτικα βράδια δρασκελίζαμε την ξύλινη παλιά αυλόπορτα του σπιτιού του και ανεβαίναμε στο μεγάλο χαγιάτι, δεν περιμέναμε ν'ακούσουμε το"εμπρός" στο χτύπημά μας. Ανοίγαμε μόνοι.
Ένα γλυκό φώς έβγαινε στο βάθος απ'τη μικρή καμαρούλα. Ακούγαμε το μολύβι του συγγραφέα πάνω στα χαρτιά. Μας καλωσόριζε πάντα η ακούραστη συντροφός του Τασούλα. Κι ύστερα η βιβλική μορφή του ποιητή μας καθήλωνε.

Ο Γιάννης Μαρρές ριζωμένος στους πρόποδες του Παρνασσού χρόνια τώρα πάλευε με τη μοίρα , τη δικιά του και τη δικιά μας, σαν ένα πανανθρώπινο αγέραστο έλατο που κρατάει στα κλωνάρια του το νερό και τη δροσιά για τις μέρες της αβάσταχτης ξηρασίας.



Ο Γιάννης Μαρρές με φίλους του στη Σουβάλα

Σουβάλα. Γιάννης Μαρρές, Λουκάς Κούσουλας, Γιώργος Σκουρογιάννης.


Είχα την τύχη να γνωρίσω τον ποιητή Νικηφόρο Βρετάκο στα μέσα της δεκαετίας του '70. 'Ενα χειμωνιάτικο βράδυ με τη μεσολάβηση του Βοιωτού ποιητή Ανδρέα Τσούρα, ο Νικηφόρος Βρετάκος επισκέφθηκε και τιμήθηκε στα Άσπρα Σπίτια από τον τοπικό Σύλλογο Γυναικών.
Τις επόμενες ημέρες συναντήσαμε μαζί τις μυθικές εννέα μούσες σε μια ευχάριστη πορεία στα μονοπάτια του γειτονικού Ελικώνα. Και αποχαρετιστήκαμε μετά από τον κατανυκτικό εσπερινό στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά.

Η συντροφιά και η επικοινωνία μαζί του ήταν ευλογία που έκανε ευτυχισμένο όποιον την είχε. Μέχρι που έφυγε από τη ζωή ήταν ένα διαρκές φώς στις πνευματικές μου αναζητήσεις.

1966. Σουβάλα, εκδρομή στα Καρκαβέλια. Βρετάκος, Κούσουλας, Μαρρές, Σκουρογιάννης, Α .Γανιάρη.

Ο Γιάννης Μαρρές ήταν μια ξεχωριστή μορφή στο χώρο των Ελληνικών γραμμάτων και από τις πιο έξοχες μορφές της πνευματικής επαρχίας.
Ο τόσος"συνωστισμός" και η " περισσή τέχνη" με τα "λαμπρά μεγάλα ονόματά της" στην "πολιτισμική μας πρωτεύουσα", τις πιο πολλές φορές δεν έχουν να προσφέρουν και τόσο σπουδαία πράγματα.
Σημαντικό είναι το αληθινό και το πηγαίο και οι συνθήκες που το δημιουργούν. Τότε που ο άνθρωπος μερακλωμένος από τις άφθαρτες αξίες της ζωής, προσφέρει και το "περίσσευμα της καρδιάς" αντί να περιμένει τα "περισσεύματα του μόχθου σου".


Δημήτρης Φαφούτης
Φθινόπωρο 2015 "



Σουβάλα, Καλοκαίρι 1978. Ο Νικηφόρος Βρετάκος στο καφενείο του Στάθη Κούσουλα.

28-4-1980. Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηνών. 50 χρόνια του Νικηφόρου Βρετάκου στα Ελληνικά Γράμματα. Γιάννης Μαρρές, Πίτσα Βρετάκου, Νικηφόρος Βρετάκος, Τασούλα Μαρρέ.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ (μικρό απόσπασμα)

"Μέσα από την αλληλογραφία που καταχωρήθηκε στις σελίδες που προηγήθηκαν, αναδείχθηκε διαχρονικά η βαθιά φιλία του Γιάννη Μαρρέ και του Νικηφόρου Βρετάκου.
Μια αναδρομή στην παγκόσμια και την Ελληνική βιβλιογραφία, δείχνει ότι η επιστολογραφία υπήρξε υψηλή τέχνη, όπως αυτή της Λογοτεχνίας. Κατ' ουσία συνθέτει ένα λογοτεχνικό είδος.
Παράλληλα οι επιστολές του Γιάννη Μαρρέ και του Νικηφόρου Βρετάκου αποτελούν ένα σημαντικό ντοκουμέντο για την κοινωνική ζωή μιας ταραγμένης εποχής μετά τη λήξη του εμφυλίου. Αποκαλύπτουν την αμοιβαία εκτίμηση και τη βαθύτατη φιλία που με το πέρασμα του χρόνου αναπτύσσεται μεταξύ τους.
Αρκετές από τις επιστολές μοιάζουν ως προέκταση του δημιουργικού έργου τους και αποτελούν μικρά πεζογραφήματα.
Είναι εξάλλου γνωστό ότι σημαντικοί πεζογράφοι, ποιητές, δραματουργοί, πολιτικοί και άλλοι που έζησαν ή συμμετείχαν στη διαμόρφωση ιστορικών συμβάντων απογυμνώνονται πλήρεις και αυθεντικοί μέσα στην αλληλογραφία τους. Οι επιστολές τους είναι η πραγματική βιογραφία και το αυθεντικότερο ψυχογράφημά τους.

Η αλληλογραφία για αιώνες υπήρξε μοναδικό μέσο επικοινωνίας ανάμεσα σε ανθρώπους που βρίσκονταν λίγο ή πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο..........."





Ο Δημήτρης Φαφούτης κατάγεται από την Μενδενίτσα Φθιώτιδας. Σπούδασε χημικός μηχανικός του ΕΜΠ και εργάστηκε στο εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές και ένα βιβλίο δοκιμίων. Συνιδρυτής και διευθυντής επι σειρά ετών του λογοτεχνικού περιοδικού Εμβόλιμον. Είναι μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

8 Μαΐου 1991, Άσπρα σπίτια, Περιοδικό "Εμβόλιμον". Τιμητική εκδήλωση για το Νικηφόρο Βρετάκο με ομιλητή τον Γιάννη Μαρρέ. Από αριστερά, Μάννια Πάσσου, Δημήτρης Φαφούτης, Νικηφόρος Βρετάκος, Γιάννης Μαρρές και Αλέκος Κάιλας.

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθεύεστε από 23 Απριλίου και από τον Σύλλογο Γυναικών Πολυδρόσου.

Αλέκα Παπαθανασίου 6936763608
Ελένη Τζιβάρα 6973700477


πηγή:http://polydrososparnassou.blogspot.rs/2016/04/1925-2003-1912-1991.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."