Σελίδες

Σελίδες

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ...


Στις 11 Αυγούστου 2013 ο Λαογραφικός  Ιστορικός  Σύλλογος «Η ΣΟΒΑΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ», διανύοντας τον 7ο χρόνο από την ίδρυση του, και την παρουσία του στα πολιτιστικά, πολιτισμικά και κοινωνικά δρώμενα του χωρίου μας και πιστός στο καταστατικό του Συλλόγου, αλλά πιστός κυρίως στις παραδόσεις τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, δημιούργησε τη «Λαογραφική Στέγη» που στεγάζεται σε ένα χώρο δίπλα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυδρόσου (κτίριο Λεβέτα), διαμορφωμένο καλαίσθητα  με μεράκι και σεβασμό στη ιστορία και την παράδοση του χωρίου μας.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατέστη δυνατό να συγκεντρωθεί λαογραφικό  υλικό που προβάλλει τη ζωή και τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Αποτελεί τη μοναδική οργανωμένη και εκτεθημένη στο κοινό συλλογή.

Α. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής εκτίθεται ανά αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν ενότητες – επαγγέλματα  είτε:
Τα εργαλεία αγροτικών – γεωργικών εργασιών : υνί, σβάρνα, τσαπιά, σαμάρι, δρεπάνια, φανοστάτες και λυχνάρια για πότισμα.
Τα εργαλεία του σιδερά: αμόνι, τανάλιες, τσιμπίδες, σφυρί.
Τα εργαλεία του πεταλωτή: πέταλα και καρφιά πετάλων,  σατράνι, καλιγοσφύρι, αρνάρι, τανάλιες.
Τα εργαλεία του λιθοξόου: σφυριά διαφόρων τύπων, γραφίδα (καλέμι), ντισιλίδικο,  βελόνια, χτένια.
Ο πάγκος του τσαγκάρη με τα εργαλεία: πάγκος, τσαγκαρσούφλι, τριβέλι, τανάλια, βουρτσάκι, σφυρί, πριονοσουγιά, σόλες, καλαπόδια, φλίτ.
Τα εργαλεία των ξυλουργών – βαρελάδων: μπλάνια, κόφτρες, πριόνια, ξυλότορνος.
Αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι τσοπάνηδες: βαρέλες για διάφορες χρήσεις, βιδούρια, καρδάρες για το γάλα, κοπανόκαδη (για την παραγωγή βουτύρου), τυροκάδη,  τσίτες, ραβδιά, κουδούνια διαφόρων τύπων.
Τα σκεύη  οικιακών ασχολιών: Ι) η προετοιμασία του καθημερινού φαγητού :  ντορβάδες, μπακράτσια χάλκινα , τσουκάλια, ταψιά, δίσκοι σερβιρίσματος, ποτηράκια, μαχαιροπήρουνα, κανάτια, διάφορων ειδών μύλοι όπως: για κιμά, καρυκεύματα, καφέ, καβουρδιστή για καφέ, μεταλλικές και ξύλινες κούπες, ξύλινες κουτάλες, γουδί, σήτες για κοσκίνισμα, πλαστήρια, πινακωτή ψωμιού, φανάρι για αποθήκευση φαγητού, σιδεροστιά και ΙΙ) ύφανση στον αργαλειό και η επεξεργασία των πρώτων υλών για το κέντημα και την ύφανση  : αργαλειός, μαγγάνι, ανέμη, σφοντύλια, αδράχτια, καλάμια, σαΐτες, καρούλια, ρόκες, λανάρια, ξύστρες για το μαλλί των προβάτων, υφαντά διαφόρων τύπων :κεντήματα, μπατανίες, βελέντζες, φλοκάτες, γινομένες, κιλίμια, τραπεζομάντηλα, καραμελωτές, καρπίτια,  κουρελούδες, σεντόνια και μαξιλάρια υφαντά, πετσέτες, πουκαμίσες, φουστάνια,  μαντήλες, κουρελούδες, τσαντήλες, σακιά, ταγάρια, πάντες, κάπα του τσοπάνη.

Υπάρχουν ακόμα, όπλα και πιστόλια του ελληνοϊταλικού πολέμου, μετάλλιο – παράσημο  των βαλκανικών πολέμων, αναμνηστικά κάδρα – φωτογραφίες σε διάφορα μεγέθη, διπλώματα, τρομπέτα, πίπιζα, τύμπανο, καντάρια, παλάντζες, σκαφίδι (ξύλινη σκάφη), σίδερο, μηχανές ραψίματος, μπαούλο, σεντούκι, λάμπες, ψαλίδια, μαχαίρια χειροποίητα, μαχαίρες διαφόρων μεγεθών, μπουκάλες κρασιού, ενδυμασίες αντρών και γυναικών τόσο της καθημερινότητας, όσο και των ενδυμασιών που χρησιμοποιούσαν τις γιορτινές ημέρες,  φορεμένες σε κούκλες και η γραφομηχανή του λογοτέχνη Ιωάννη Μαρρέ.

Β. Εκτός από  τα διακοσμητικά αντικείμενα, τα σκεύη και εργαλεία καθημερινής χρήσης, τις φορεσιές και τα μουσικά όργανα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή του αρχειακού υλικού είτε:
  • 700 περίπου ασπρόμαυρες φωτογραφίες, με θεματολογία την κοινωνική ζωή, τη σχολική ζωή, στρατιωτική ζωή,  πρόσωπα, ιστορικές στιγμές, επαγγέλματα, τοπία, καθώς  και προσωπικές φωτογραφικές  συλλογές που έχουν παραχωρηθεί στο Σύλλογο.
  • Το βιβλίο του Νικολάου Σιμόπουλου «ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ» για την κατασκευή υδραγωγείου Σουβάλας» 1911. (πρωτότυπο)
  •   Το ημερολόγιο του στρατιώτη – πολεμιστή  του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940,  Κων/νου Ρέββα. (πρωτότυπο)
  • Την αλληλογραφία με την οικογένεια του από το μέτωπο,  κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, του Σουβαλιώτη πολεμιστή – στρατιώτη,  Ηλία Πλατιά. (αντίγραφο)
  • Το Μητρώο του Γεωργικού Συνεταιρισμού καθώς και το βιβλίο Γενικού Εμπορίου Γεωργικού Συνεταιρισμού Πολυδρόσου. (πρωτότυπα)
  • Το προσωπικό αρχείο του Ηλία Γεωργούση «ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΟΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ». Μια καταγραφή των οικογενειών της Πολυδρόσου με 122 ονόματα, και  στοιχεία από το 18ο αιώνα. (αντίγραφο)
  • Το αρχείο του Δημοτικού σχολείου Πολυδρόσου (μαθητολόγια, βιβλία ελέγχου και διάφορα άλλα έγγραφα και αλληλογραφία) με έτος έναρξης το 1897. (αντίγραφο)
  • Τα μητρώα αρρένων της Κοινότητας Πολυδρόσου. (αντίγραφο)
  • Το ημερολόγιο του δεκανέα Λουκά Μαράζα κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων 1912-1913. (αντίγραφο)
  • Τα εξαιρετικά βιβλία δυο Σουβαλιωτών που έχουν συγγράψει την ιστορία της Πολυδρόσου, του κ. Ευσταθίου Πιπέρα και κ. Δημητρίου Κατοίκου με τίτλους «Ιστορία  της Πολυδρόσου Παρνασσού» και «ΛΙΛΑΙΑ – ΕΡΩΧΟΣ – ΣΟΥΒΑΛΑ  –  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ» αντίστοιχα.
  • Το αρχείο του Αθανασίου Τοπάλη με τίτλο: « ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΩ ΣΟΥΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΣΟΥΒΑΛΑΣ – ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ».
  • Αρχεία εφημερίδων, αρχεία ΓΑΚ (Γενικών Αρχείων του Κράτους), αρχεία Ε.Κ (Εφημερίς της Κυβερνήσεως), και διάφορα άλλα αρχεία με θέματα που αφορούν την Πολύδροσο αλλά και το νομό της Φωκίδας γενικότερα, όπως: ίδρυση σχολείων, μετονομασία της Σουβάλας σε Πολύδροσο 1927, αλληλογραφία δημοσίων οργανισμών από το 1923, συγχωνεύσεις και διαχωρισμοί νομών, και άλλα τοπικά και αυτοδιοικητικά θέματα.
  •  Κάρτες, καρτ – ποστάλ, αφίσες , δελτία ταυτότητας, από τις αρχές του 20ου αιώνα.
















 Ωράριο λειτουργίας Λαογραφικής Στέγης για όλο τον Αύγουστο

Σάββατο: 11:30-13:30 και 18:30-20:30
Κυριακή: 11:30-13:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."