Ο Κώστας Ιω. Κούσουλας γεννήθηκε το 1921 στη Σουβάλα. Αριστούχος
της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Θεσσαλονίκης μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία στις
Γεωργικές Εφαρμογές και στη Γαλλία στην
Αμπελουργία. Υπηρέτησε στο υπουργείο Γεωργίας σαν γεωπόνος Γεωργικών Εφαρμογών, σαν ειδικός Αμπελουργίας, σαν στέλεχος της Κεντρικής Υπηρεσίας (Δ/ντης
Δενδροκηπευτικής και Αμπελουργίας και
Δ/ντης Γεωργικών Εφαρμογών).
Σαν ειδικός έχει συγγράψει τα αμπελουργικά βιβλία:
«ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ» (1963), «ΓΡΑΜΜΙΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ» (1973), «ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ»
(1985), ΤΟ «ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» (1998) και πληθώρα αμπελουργικών άρθρων.
Διετέλεσε καθηγητής στο ΤΕΙ Σίνδου και είναι ο εμπνευστής και ο εφαρμοστής των
γραμμικών αμπελουργικών σχημάτων στη χώρα μας.
Σαν λογοτέχνης έχει γράψει τα βιβλία: «ΨΙΛΟΚΑΛΑΜΙΑ»
(1953), «ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ» (1973), «ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ» (1983), «ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ»
(2000) (εξαντλημένα) και διετέλεσε λογοτεχνικός συνεργάτης του Υπουργείου Γεωργίας
στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης
στην «ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥ». Από τα δημοσιευμένα στο βιβλίο του «ΧΡΩΜΑΤΑ
ΤΗΣ ΓΗΣ» διηγήματά του «ΤΟ ΛΟΥΚΟΥΜΙ» και
η «ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΓΙΑΣ», έχουν βραβευθεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό
διηγήματος (ΚΑΛΒΟΣ 1970 και εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 1981). Το διήγημά του «ΛΑΣΤΙΧΟ» δημοσιεύτηκε στην ανθολογία
παιδικού διηγήματος των εκδόσεων «ΑΓΚΥΡΑ» και στο περιοδικό «ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ» της
Θεσσαλονίκης. Το διήγημά του «ΟΙ ΜΑΓΑΡΕΣ»
στο περιοδικό «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ» 1999.
ΑπάντησηΔιαγραφήMε την ευκαιρία αυτής της ανάρτησης και πέραν της , με επιγραμματικό τρόπο , παρουσίασης από την ιστοσελίδα του Συλλόγου μας των βιογραφικών στοιχείων του Κώστα Κούσουλα, θα ήθελα να καταθέσω εδώ, επιπροσθέτως, με δύο λόγια τη δική μου ταπεινή άποψη για το Άξιον Αυτό τέκνο , γέννημα - θρέμμα , της Σουβάλας .
Γνώριζα πολύ λίγα πράγματα για εκείνον είτε μέσα από τα επιστημονικά και λογοτεχνικά του συγγράμματα είτε από τις διηγήσεις του συνομήλικού του μακαρίτη πατέρα μου .
Πραγματικά αισθάνθηκα ότι ήταν πολύ ελάχιστα όσα είχα ακούσει και μάθει γι’ αυτόν τον άνθρωπο όταν τύχη αγαθή με αξίωσε να τον γνωρίσω από κοντά και να γίνω ο ίδιος κοινωνός του φιλοσοφημένου λόγου του , των σκέψεων και ιδεών του .
Τα όσα ακούς και μεταλαμβάνεις από το λόγο του Κώστα Κούσουλα χωρίς καμιά υπερβολή , και ας με συγχωρέσουν οι βαθειά θρησκευόμενοι, λειτουργούν μέσα σου όπως η Θεία Κοινωνία για τους πιστούς χριστιανούς .
Σε σαγηνεύει με το λόγο του , τις φιλοσοφημένες σκέψεις και στοχασμούς του . Ένας βαθειά φιλοσοφημένος και ενάρετος άνθρωπος , ιδεαλιστής αλλά και ορθολογιστής , ρομαντικός, ρεαλιστής και πραγματιστής . Ευρυμαθής και πολυπράγμων. Είναι πραγματικά μια ζωντανή εγκυκλοπαίδεια .
Ο Κώστας Κούσουλας είναι ο τελευταίος κατά την άποψή μου Σουβαλιώτης ευπατρίδης . Κουβαλάει μέσα του βιωματικά και από κάθε άποψη ( ιστορική , κοινωνικοπολιτική , λαογραφική ) όλη την ιστορία της Σουβάλας των τελευταίων εκατό χρόνων.
Και υπ’ αυτή την έννοια ας μου επιτραπεί κάνοντας χρήση το του Ευρυπίδου : « Όλβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν» να ειπώ πόσο ευτυχής αισθάνομαι που γνώρισα από κοντά και με τιμά με τη φιλία του, αυτόν τον μεγάλο κυριολεκτικά, ψυχή τε και πνεύμα , Σουβαλιώτη άνδρα και άνθρωπο και μεταλαμβάνω την σοφία των λόγων του συζητώντας επί ώρες μαζί του κάθε φορά που τον επισκέπτομαι στο ταπεινό και μικρό του σπίτι στη Θεσσαλονίκη όπου ζεί με την εξαίρετη σύζυγό του Αγγελική ( Αγγελικούλα όπως την λέει μέχρι και σήμερα , το “ ίον το εύοσμον” (μενεξές) όπως την χαρακτήρισε τότε , μαθήτρια ούσα , που του κέρδισε την καρδιά του στην πρώτη τους γνωριμία στην Άνω Πόλη στη Θεσσαλονίκη το 1951 ) .
Τέλος θα ήθελα μέσα από την ιστοσελίδα του Συλλόγου μας να ενημερώσω όλους τους συγχωριανούς μας , τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου καθώς και του επισκέπτες του ιστολογίου μας ότι σε επόμενη ανάρτηση θα δημοσιεύσουμε ένα από τα αφηγήματα της αυτοβιογραφίας του Κώστα Κούσουλα που περιλαμβάνεται στο υπό έκδοση νέο του βιβλίο του οποίου την επιμέλεια με τιμή μου εμπιστεύθηκε ο συγγραφέας .