Σελίδες

Σελίδες

ΑΘΗΝΑ 21/6/1836.ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ. Περί διοικητικού οργανισμού.

Το 1836  ο Νομός, με την εισαγωγή του συστήματος Διοικήσεων - Υποδιοικήσεων, διαιρέθηκε στις Διοικήσεις Φωκίδος και Φθιώτιδος και τις Υποδιοικήσεις Δωρίδος και Λοκρίδος.


Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΠΑΣΧΑ 1982 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Μπροστά αριστερά: Κώστας Ρέββας, Λίτσα Παναγιώτου, Θανάσης Παπαστάμος
Πίσω αριστερά: Μπάμπης Κολοκυθάς, Αλέκα Δρίβα, Βάσω Κούσουλα, Θόδωρος Φούρλας

ΝΑΥΠΛΙΟ 6/4/1833.ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ. ΙΔΡΥΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΟΣ - ΛΟΚΡΙΔΟΣ

Κατά τη διοικητική διαίρεση του Ελληνικού Κράτους το 1833, ιδρύθηκε ο Νομός Φωκίδος και Λοκρίδος, ο οποίος περιελάμβανε τις μέχρι τότε επαρχίες Σαλώνων, Γαλαξιδίου, Λιδωρικίου, Μαλανδρίνου, Ζητουνίου, Πατρατζικίου και Βουδουνίτσης. Ο Νομός αυτός αποτελούνταν από τις επαρχίες: Παρνασσίδος με έδρα τα Σάλωνα (Άμφισσα), Δωρίδος με έδρα το Λιδωρίκι, Φθιώτιδος με έδρα το Ζητούνιον (Λαμία) και Λοκρίδος με έδρα το Ταλάντιον (Αταλάντη). Πρωτεύουσα του νομού ορίστηκε η Άμφισσα, που ήταν η ιστορική πρωτεύουσα της Ρούμελης.



Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1964. Ο Αθανάσιος Βαλάσκας (Tom Vallas) φιλοξενεί στο σπίτι του στο Lubbok του Τέξας τον Κώστα Γαντζόγια

Σε παλιότερη ανάρτηση έχουμε κάνει αναφορά για το αξιόλογο έργο και τη μεγάλη κοινωνική προσφορά του Αθανασίου Βαλάσκα σε δωρεές στο χωριό μας. (βλέπε εδώ: Αθανάσιος Βαλάσκας –Tom Vallas. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ)
Την περίοδο λοιπόν εκείνη (Χριστούγεννα του 1964) ο Tom Vallas φιλοξενεί στο σπίτι του στην πόλη LUBBOK του Τέξας, τον χωριανό μας Κώστα Γαντζόγια που βρίσκεται εκεί για μετεκπαίδευση, όπου θα δώσει συνέντευξη σε μια τοπική εφημερίδα στις 29 Δεκεμβρίου 1964 και σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, μιλώντας για τον Σουβαλιώτη Tom Vallas και τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την παραμονή του εκεί.
Αξίζει να σημειωθεί όπως αναφέρει σε επιστολή του ο Κώστας Γαντζόγιας, όταν ο Tom Vallas του μιλούσε για το χωριό (Σουβάλα) ήταν πάντα συγκινημένος και συνεχώς ρωτούσε να μαθαίνει για ανθρώπους που θυμόταν, τις γειτονιές κ.λ.π

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ 1920 ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΘΙΩΤΙΔΟΦΩΚΙΔΟΣ


Οι Ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 1920 διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων. Την απόφαση της διεξαγωγής τους έλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ύστερα από συνεχή αιτήματα της αντιπολίτευσης και αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της συνθήκης των Σεβρών.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΒΑΡΑ ΤΟΥ 1821


Κατά το πρώτο έτος της Επανάστασης δεν υπήρχε ενιαία διοίκηση, και συνεπώς ένα ενιαίο σύμβολο του αγώνα, και έτσι ο κάθε οπλαρχηγός, εμπνευσμένος από το πάθος της ελευθερίας, τις ιστορικές του γνώσεις, τη θρησκευτική του προσήλωση, την προσωπική του φαντασία, τις οικογενειακές του παραδόσεις και το μίσος για τους Τούρκους, χρησιμοποιούσε τη δική του σημαία.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

25 Μαρτίου 2001

ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:ΜΟΥΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΓΚΟΥΜΑ ΣΗΜΙΝΑ, ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΚΟΤΣΙΑ ΕΥΓΕΝΙΑ, ΜΟΥΛΑΡΑ ΜΑΡΙΑ, ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΒΑΣΩ, ΚΟΝΤΑΞΗ ΣΟΦΙΑ, ΛΥΤΡΑ ΕΦΗ, ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΥ ΣΑΦΗ
φωτογραφία από το αρχείο του Δημητρίου Βλάχου

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1919.

Επιστολή του Γ.Κ. Δρακούλη προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο σχετικά με την αποστολή έκθεσης της έρευνας των πηγών του Βοιωτικού Κηφισσού.

Πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος"

Αναφέρει ότι αποστέλλει έκθεση της έρευνας των πηγών του Βοιωτικού Κηφισσού με μετάφραση ελληνική και ζητεί από το Βενιζέλο να του ορίσει μέρα και ώρα που μπορεί να τον δεχθεί.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

8-9-1970. ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΤΑΣ

8-9-1970.Οι Σουβαλιώτισσες Λελούδα Βλάχου με την κόρη της Παναγιωτίτσα Λιάπη, την εγγονή της Αργυρούλα Λιάπη και την Βαρβάρα Αυγέρη (Τσόγκα) στο δρόμο για το μοναστήρι της Δαμάστας.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ

Α. Για την διαχείριση - αξιοποίηση και ανάδειξη της κληρονομιάς Ιωάννη και Αναστασίας Μαρρέ
 

30 Μαρτίου 1932. Έκθεση του Νομάρχη Φθιωτιδοφωκίδος προς το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού (Ελ. Βενιζέλου) και γραφείο τύπου

Περίληψη: Αναφέρει ως σημαντικά θέματα που απασχόλησαν τη διοίκηση του νομού Φθιωτιδοφωκίδος τη συντήρηση αγροτικών και αστικών πληθυσμών και της κτηνοτροφίας, την επανάληψη έργων οδοποιίας, τα υδραυλικά και αποστραγγιστικά έργα των ποταμών Σπερχειού, Κηφισού, Μόρνου. Όσο αφορά την πολιτική κατάσταση παρατηρεί ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων έχει υποστεί φθορά και ότι η κομμουνιστική κίνηση είναι ασήμαντη. Τέλος αναφέρει ότι η ανεργία έχει λάβει ευρεία έκταση.


Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Οδυσσέας Ελύτης ( 1911-1996 , Ποιητής, Νόμπελ 1979)


Φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλη. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο με καταγωγή από τη Μυτιλήνη. Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Γνωστά ποιητικά του έργα: "Άξιον Εστί", "Ήλιος ο πρώτος", "Προσανατολισμοί" κ.α. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης.

ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

Δεκαετία του ΄60. Στάθης και Παγώνα Πάντου στο χωράφι με τα ζα.

αρχείο: ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

Ελευθέριος Βενιζέλος 1864 – 1936


Ο μεγαλύτερος πολιτικός της νεώτερης Ελλάδας, που συνέδεσε το όνομά του με το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας. Δέσποσε στην πολιτική ζωή της χώρας από το 1910 έως το 1936. Η πολιτική του δράση προκάλεσε εντονότατα πάθη για πολλά χρόνια και αποτυπώνονται στις έννοιες «Βενιζελισμός» και «Αντιβενιζελισμός». Διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, συνολικά επί δώδεκα χρόνια και πέντε μήνες.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΡΙΟΛΑΤΑΣ


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΡΙΟΛΑΤΑΣ «ΒΟΙΟΝ» 
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 
Ο Σύλλογος μας διοργανώνει  απογευματινή εκδρομή  την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015  προκειμένου να επισκεφθούμε τη ΔΑΥΛΕΙΑ και να  παρακολουθήσουμε  την Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών  στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιερουσαλήμ . Ώρα αναχώρησης: 15.45 μ.μ.
Τιμή Συμμετοχής : 8,00 ευρώ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 
Τριάδα ΑΡΒΑΝΙΤΗ 2265091523 6976658563 
Κική ΚΟΛΙΑΚΟΥ – ΑΝΤΩΝΙΟΥ:2265091503 6944397069

19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1995. Ο ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Μιά προσπάθεια της  Κοινότητας Πολυδρόσου να διατηρήσει την Ελληνική παράδοση του τόπου μας. Τα κείμενα είναι του Γιάννη Μαρρέ και η σκηνοθεσία του Γιώργου Βουτσινά.

Σκορδάς Αντωνίου

Η Ελλάδα,(ποτέ Δεν) Πεθαίνει.!


Της Έφης Θάνου


Ξέρεις,νιώθω πως ζούμε σε έναν τόπο,τόσο ξένο και συνάμα τόσο οικείο.Έναν τόπο που καθημερινά φοράει το δικό του προσωπείο. Έναν τόπο που τρώει τα παιδιά του αλλά και που τα σκοτώνει σιωπηρά μέρα με την μέρα,ώρα με την ώρα...

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

1941 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

Μετά την κατάρρευση του μετώπου, ο ελληνικός στρατός διαλύθηκε και οι στρατιώτες πήραν το δρόμο της επιστροφής. Περνώντας από τη Θεσσαλονίκη, άλλαξαν τα στρατιωτικά τους ρούχα με τη βοήθεια Θεσσαλονικιάς οικογένειας. Η φωτογραφία είναι πλησίον του Λευκού Πύργου. 
Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά:  Λουκάς Νικ. Μανέτας, Ευθύμιος Αργ. Καρούζος, Ευστάθιος Διαμαντώνης (Kαλικάτσος), Γεώργιος Κων. Μαστροκώστας. 
 Καθήμενοι από αριστερά:  Αθανάσιος Γεωρ. Μουλαράς, Παναγιώτης Δημ. Βλάχος (Κατσαμπίνης), Κωνσταντίνος Χρ. Ανάγνος.


αρχείο: Νικόλαος Λ. Μανέτας

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΓΚΛΙΤΣΑΣ ΤΟ … ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ



Του Γιάννη Αθ. Λαγού

Γκλίτσα ή αγκλίτσα ή αγκούτσα για τη Σουβάλα, ενώ υπάρχουν πολλές άλλες παραλλαγές του ονόματος, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η ετυμολογία της λέξης, είναι από το αρχαιοελληνικό αγκύλη [μικρή αγκύλη, αγκυλίτσα], λόγω του σχήματος της χειρολαβής στο πάνω μέρος της ράβδου.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014


 Εκδηλώσεις – δραστηριότητες του ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014

  • Κυριακή  20 Απριλίου 2014: Τα παιδικά χορευτικά τμήματα μετά τη λειτουργία της  ΑΓΑΠΗΣ, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας. 
  • Σάββατο  3 Μαΐου 2014: Αναβίωση του πανηγυριού του  Αϊ – Λουκά. 

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ακρόπολη Αμφίκλειας


Περιγραφή

  Η αρχαία ακρόπολη της Αμφίκλειας βρίσκεται σε λόφο ΒΔ της σύγχρονης πόλης όπου και το νεκροταφείο το οποίο καταλαμβάνει σχεδόν όλη την έκταση της κορυφής.
  Τα ίχνη της είναι δύσκολο να διακριθούν με κυριότερο μνημείο να είναι ο πύργος τραπεζιόσχημης κάτοψης των μεσαιωνικών χρόνων, που έχει κατασκευαστεί από αρχαίους λαξευμένους ογκόλιθους, αργούς λίθους και θραύσματα κεραμίδων ενώ για συνδετικό υλικό έχει χρησιμοποιηθεί ασβεστοκονίαμα.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Άρθρο – παρέμβαση


Tου τ.Πρόεδρου του Λαογραφικού-Ιστορικου Συλλόγου Πολυδρόσου κ.Αλέκου Ι. Βαλάσκα εξ’ αφορμής αναρτήσεων σχετικά με την “Λαογραφική Στέγη” Πολυδρόσου. 

Θεωρώ κατ’ αρχάς απαραίτητο να διευκρινίσω ότι η παρέμβασή μου αυτή, εξ αφορμής σχετικής ανάρτησης τις προηγούμενες ημέρες, δεν αποτελεί και δεν εκφράζει κατ’ ανάγκη και την επίσημη θέση του Δ.Σ. του Λαογραφικού- Ιστορικού Συλλόγου μέλος του οποίου έχω την τιμή να είμαι, αλλά αποτελούν προσωπικές θέσεις και απόψεις, σχετικές με το θέμα της ανάρτησης, και τις οποίες θεωρώ υποχρέωσή μου να παραθέσω εδώ ως διατελέσας από ιδρύσεως και επί εξαετία Πρόεδρος αυτού του Συλλόγου. Δεν αποτελούν δε σε καμία περίπτωση, προσπάθεια αμφισβήτησης και απαξίωσης των αναφερομένων από τον συντάκτη της σχετικής ανάρτησης κ. Γιώργο Θάνο του οποίου την ευαισθησία κυρίως για το θέμα της Λαογραφικής Στέγης κατανοώ και συναισθάνομαι απολύτως.

1938. ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ

     1938 ΚΑΠΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΜΟΥΤΣΙΑΡΑ». Ανάπαυλα μετά το βόλεϊ. Από αριστερά: Κομνάς Χρ. Παπαθανασίου, οι επόμενοι τρείς άγνωστοι, Δήμος Κων. Μαστροκώστας, Λουκάς Νικ. Μανέτας

αρχείο: Νίκος Λ. Μανέτας

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΠΝΕΥΜΑΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ


Τό Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτῶν (Π.Κ.Ρ.) πρός πραγμάτωση τοῦ κύριου κατά τή γνώμη μας σκοποῦ του, πού εἶναι ἡ ἔρευνα, διάσωση καί προβολή τῆς ἱστορίας καί τοῦ πολιτισμοῦ τῆς Ρούμελης καί ἡ βελτίωση τῆς ζωῆς τῶν κατοίκων της, προσκαλεῖ καί παρακαλεῖ ὅλες τίς Ἀρχές, τούς ἐπιστήμονες καί τούς πνευματικούς ἀνθρώπους τῆς Ρούμελης νά λάβουν μέρος καί νά βοηθήσουν τήν προσπάθεια γιά τήν ἔρευνα καί συλλογή ἐθνογραφικοῦ - λαογραφικοῦ καί ἱστορικοῦ ὑλικοῦ ἀπό τή Στερεά Ἑλλάδα (Ρούμελη).

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ* ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ?


Πριν δύο (2) και ... χρόνια και ύστερα από πρόταση του υπογράφοντος σε συγκέντρωση του Λαογραφικού Συλλόγου στην αίθουσα της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης, αποφασίστηκε η ίδρυση και λειτουργία Λαογραφικής Στέγης στην Πολύδροσο με την προοπτική μετεξέλιξής της σε Λαογραφικό Μουσείο.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1995. ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ


Ευχαριστώ τον Χρήστο Κεφαλούδη για την επεξεργασία του video.

Μέρες με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία (λίστα)


Δείτε ποιες μέρες μπορείτε να επισκέπτεστε τα μουσεία όλης της χώρας χωρίς να πληρώσετε εισιτήριο

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια»


Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 στις 19:30 στο Μέγαρο του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών

Γιάννης Ροκόφυλλος

Στη Φωτογραφία ο Γιάννης Ροκόφυλλος με Αξιωματικούς της Π.Α. ( 114 Π.Μ.) στην ταβέρνα “ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΑΚΗ” στην επάνω Σουβάλα. Ιούνιος 2010-φωτογραφία Αλέκος Ι. Βαλάσκας. 

Αισθανόμενος βαθιά θλίψη για την απώλεια του αγαπητού συνδέλφου στην Π. Α. φίλου του χωριού μας και πάνω-Σουβαλιώτη Γιάννη Ροκόφυλλου που έφυγε εχθές από τη ζωή,

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Καθιστές από αριστερά: Γιαννίτσα Τζιβάρα (Ζιάκα), Ασημίνα Κονταξή, Λελούδα Καραχρήστου
Πίσω: Πόλα Αδαμοπούλου με τον μικρό Λουκά στην αγκαλιά, Γαρυφαλιά Καραχρήστου.


αρχείο: Τάκης Καραχρήστος

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ "Η ΕΣΤΙΑ"


Το Σάββατο, το απόγευμα, 21 Φεβρουαρίου στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με την παρουσία πλήθους Γυναικών πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γυναικών Πολυδρόσου "Η ΕΣΤΙΑ". Πρόεδρος της Συνέλευσης εκλέχτηκε η Σουβαλιώτισα δικηγόρος Κα Ιφιγένεια Τυροβόλη - Γεωργούση.

Γεώργιος Λ. Αδαμόπουλος - Άνταμσον 1899 – 1974


28 Φεβρουαρίου 1974
Πεθαίνει ένα άξιον της Σουβάλας τέκνον, ο Γεώργιος Λ.Αδαμόπουλος – Adamson, δημοσιογράφος,επιχειρηματίας και εκπαιδευτικός .