Σελίδες

Σελίδες

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β)

ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΩ ΣΟΥΒΑΛΑΣ – ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ


ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 
ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ
ΤΟΠΑΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ του ΙΩΑΝΝΗ

1η. «ΑΙ- ΓΙΩΡΓΗ», στο κοιμητήριο, προς τιμή του Αγίου Γεωργίου και η μνήμη του τιμάται και εορτάζει στις 23 Απριλίου, και όταν η ημερομηνία αυτή συμπίπτει προ του Πάσχα μετατίθεται τη δεύτερη ημέρα της Διακαινησίμου μετά του Πάσχα. Η εκκλησία, ως κτίσμα που ήταν αρχικώς, δεν έδειχνε ότι ήταν εκκλησία, αλλά μάλλον για οστεοφυλάκιο και σε κακή κατάσταση. Τρόμαζες να μπαίνεις μέσα, που κυκλοφορούσαν διάφορα ερπετά, (φίδια) κλπ.). Σαν κτίριο ήταν απλό και λιτό οικοδόμημα σε σχήμα βασιλικής.

Οπότε, ύστερα από πολλά χρόνια, κάποια στιγμή, ο μακαρίτης Λουκάς Ιωάννης Αδαμόπουλος, που ζούσε ως απόδημος, στην Αμερική, (έφυγε όταν ήταν σε μικρή ηλικία 15-18 ετών), εξεδήλωσε τη επιθυμία, να γράψει και να ρωτήσει το μακαρίτη πατέρα μου, Ιωάννη Αθαν. Τοπάλη, (ανεψιός του από την αδελφή του, τη Βασιλική, που επικοινωνούσε με αλληλογραφία), σε πια κατάσταση, βρίσκεται η εκκλησία του Αι- Γιώργη. Ο πατέρας μου του έστειλε μια φωτογραφία, που όταν την έλαβε, έγραψε στο πατέρα μου, τα εξής λόγια: «Είναι ντροπή, να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη εικόνα», και του έδωσε την εντολή, να ξεκινήσει την ανακαίνιση, αποστέλλοντας τα ανάλογα χρήματα με την εμπιστοσύνη που του είχε ως συγγενικό πρόσωπο. Συμβουλεύτηκε ο πατέρας μου, και πήρε τη γνώμη του πρωτο-μάστορα τότε και λιθοξόου μακαρίτη Σπύρου Παπαδήμα και του είπε να γίνει σε Βυζαντινού Ρυθμού, όπως και έγινε, σταυροειδής μετά τρούλου.



Ο ΑΪ - ΓΙΩΡΓΗΣ (φωτογραφία του Γιάννη Ρέββα)


΄Οταν τελείωσε, ο πατέρας μου, όπως ήταν φυσικό, του έστειλε φωτογραφία, με ολοκληρωμένο το έργο, βλέποντας ότι εκπληρώθηκε η επιθυμία του έμεινε κατενθουσιασμένος, μάλιστα δε, περισσότερο, όταν ήλθε από την Αμερική και αντίκρισε το έργο με τα ίδια του τα μάτια. Προς τιμήν του δε, ως δωρητή της ανακαίνισης της εκκλησίας, όταν πέθανε, η ταφή του έγινε, σε μνημείο, που βρίσκεται σήμερα, δίπλα στη εκκλησία.

Η ανακαίνιση έγινε τα έτη 1964 -1965 και σύμφωνα με την επιθυμία του, την επίβλεψη και παρακολούθηση των εργασιών, την είχε, ο πατέρας μου, Ιωάννης Αθαν. Τοπάλης.

Έτσι απ’ ότι ήταν προηγουμένως, τώρα αντικρίζει κανείς ένα μνημειώδες και θεάρεστο έργο. Ας σημειωθεί πως με δωρεά του ιδίου, έγινε και το ωρολόγιο της πόλης στο καμπαναριό της κεντρικής εκκλησίας, το έτος 1953.


2ο Το παρεκκλήσι του «ΑΓΙΟΥ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ».

Βρίσκεται στο δυτικό μέρος του χωριού και κτίσθηκε με πρωτοβουλία ιδιωτών, χάρις σε ένα συμβάν, ενός πατριώτη μας, προσωπικό, που συνέβη την εποχή της κατάρρευσης της Μικράς Ασίας. Πρόκειται για το γιό του Γεωργίου Σουραβλή, τον Δήμο, που ήταν αιχμάλωτος και εξαφανισμένος και επανήλθε σώος, ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες.

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

Θέλησε σε εκπλήρωση του τάμα στον άγιο, να κτίσει την εκκλησία προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Σε αυτό συνετέλεσαν και βοήθησαν ως επιτροπή, οι ακόλουθοι συγχωριανοί μας:

Κώστας Παπαργυρόπουλος του Θ., Κώστας Βελέντζας και Γιώργος Σκουρογιάννης μαζί και ο Δήμος Σουραβλής, ο παθών. Στη μνήμη λοιπόν των αγίων,στις 21 Μαΐου, γίνεται Θεία Λειτουργία.

3η Του « Αι – Γιάννη του Προδρόμου», στα Μαντάμια και στη θέση τα «Κάρκουρα». Προς τιμή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη, η μνήμη του εορτάζεται στις 29 Αυγούστου, μετά Θείας Λειτουργίας.


ΑΪ - ΓΙΑΝΝΗΣ 

4η «ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ». Βρίσκεται στο δασύλλιο στη θέση Δεξαμενή, ανατολικά του χωριού προς τιμήν του Αγίου Ευσταθίου και της Συμβίου αυτού. Η μνήμη των εορτάζεται στις 20 Σεπτεμβρίου, όπου τελείται Θεία Λειτουργία.


ΑΪ - ΣΤΑΘΗΣ

Και 5η του «ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ». Προς τιμήν ανεύρεσης, των εικόνων, σε τοιχογραφία, των Αγίων, Ευαγγελιστή Λουκά του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του Αγίου Δημητρίου (σε ενιαία τοιχογραφία).

Η εορτή καθιερώθηκε να γίνεται, αντί της ημερομηνίας εύρεσης των εικόνων γίνεται και συνεορτάζεται στις 3 Μαΐου, που είναι και η Ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου Λουκά του εν τη ιερά Μονή Στειρίου.

Λεπτομέρειες ανεύρεσης των αγίων εικόνων και το ιστορικό του γεγονότος αναφέρομαι, εκτενέστερα , σε ξεχωριστό κειμενό μου. ΄Επεται συνέχεια υπό του ιδίου.



ΑΪ - ΛΟΥΚΑΣ

Αθανάσιος Ι. Τοπάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."