Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημητρίου Κατοίκου:
ΛΙΛΑΙΑ – ΕΡΩΧΟΣ –ΣΟΥΒΑΛΑ – ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Πρόκειται προφανώς για βάθρο αφιερώματος των Λιλαιέων στον αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο. Ο Οκταβιανός, μετά τη νίκη του στο Άκτιο , επί του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, (31 π.Χ.), έγινε μονοκράτωρ. Όταν μάλιστα πήρε και τον θρησκευτικό τίτλο του ποντίφικα, αυτοανακηρύχτηκε augustus (=σεβαστός). Με το όνομα αυτό ο Αύγουστος, που έδωσε και στον 8ο μήνα του χρόνου, πέρασε στην ιστορία. Ποιοι λόγοι ώθησαν τους Λιλαιείς να τιμήσουν τον Ρωμαίο αυτοκράτορα δεν γνωρίζουμε. Εικάζουμε όμως ότι το 27 π.Χ., μαζί με άλλες Φωκικές και Ελληνικές πόλεις, δόθηκε από τους Ρωμαίους στη Λίλαια κάποιας μορφής αυτονομία. Το ανάθημα θα ήταν τοποθετημένο σε προαύλιο ναού υπεράνω των πηγών και είτε από σεισμό είτε από ανθρώπινη παρέμβαση, κατακρημνίστηκε. Καταστράφηκε και το βάθρο του κατρακύλησε στον πυθμένα της πηγής όπου προσχώθηκε. Ευρίσκεται στην πλατεία του Πολυδρόσου πάνω σε τοίχο, προσβάσιμο στον οιονδήποτε".
Αυτό το λίθινο βάθρο όπως πολύ σωστά παρατηρεί στο βιβλίο ο Δημήτρης Κατοίκος, βρίσκεται παραπεταμένο στην πλατεία του χωριού πίσω ακριβώς από το περίπτερο.
Τρία ερωτήματα προς κάθε ενδιαφερόμενο.
1) Πόσοι Σουβαλιώτες- Σουβαλιώτισσες γνωρίζουν την ύπαρξη αυτής της "πέτρας" και την ιστορία της;
2) Πρόκειται για μια συνηθισμένη "πέτρα" με μια επιγραφή περίπου 2.000 ετών, άνευ αρχαιολογικής σημασίας;
3) Αν δεν ισχύει το δεύτερο ερώτημα, δε βρέθηκε τόσα χρόνια (48 χρόνια από την ανεύρεση της το 1966) κάποιος χώρος ώστε να φυλαχτεί, να αναδειχθεί και να εκτεθεί στο κοινό;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."