Σελίδες

Σελίδες

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Πολύδροσος Παρνασσού (Σουβάλα)


Η Πολύδροσος είναι χτισμένη στους βόρειους πρόποδες του Παρνασσού, σε υψόμετρο 380 μ. Ανήκει στο Ν. Φωκίδας και μέχρι το 2010 αποτελούσε και έδρα του τέως Δήμου Παρνασσού. Απέχει 168 χλμ. από την Αθήνα.
Για να φτάσουμε εκεί πρέπει να κινηθούμε στην παλιά εθνική Αθηνών - Λαμίας, να περάσουμε τη διασταύρωση για Λειβαδιά και να συνεχίσουμε προς Αμφίκλεια. Μετά την Αμφίκλεια θα χρειαστεί να καλύψουμε ακόμη 8 χλμ. Περνάμε τα Άνω Καλύβια και μετά στρίβουμε αριστερά, όπως δείχνουν οι πινακίδες. Όσοι έρχονται από τη Λαμία θα πρέπει να ανέβουν από τον κόμβο του Μπράλου, οπότε αμέσως μετά το χωριό Μπράλος υπάρχουν πινακίδες που δείχνουν αριστερά προςΑμφίκλεια και ίσια προς Γραβιά και Άμφισσα. Στρίβουμε προς Αμφίκλεια, οπότε από εδώ θέλουμε ακόμη 13 χλμ. μέχρι την Πολύδροσο.

Η Πολύδροσος μέχρι το 1928 λεγόταν Σουβάλα, όνομα που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται αρκετά συχνά. Ο οικισμός δημιουργήθηκε μετά το 1870, όταν ένας δυνατός σεισμός κατέστρεψε τα περισσότερα σπίτια της Απάνω Σουβάλας, οπότε οι κάτοικοί της κατέβηκαν χαμηλότερα και έχτισαν τη σημερινή Πολύδροσο. Η Άνω Πολύδροσος (Άνω Σουβάλα) απέχει περίπου 7 χλμ. από την Πολύδροσο και είναι χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 800 μ., πάνω στο δρόμο που βγάζει σταχιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού, σε προνομιούχο τοποθεσία, μέσα σε πυκνό δάσος από μαυρόπευκα, έλατα, πλατάνια και μπόλικα τρεχούμενα νερά. Σήμερα τα περισσότερα σπίτια της Απάνω Σουβάλας έχουν αναστηλωθεί, κατασκευάστηκαν και ένας δύο ξενώνες καθώς και μερικές πέτρινες εξοχικές κατοικίες, ενώ τα Σαβ/κα λειτουργούν και αρκετές ταβέρνες. Ο μόνιμος πληθυσμός στη Σουβάλα φτάνει τους 1.200 περίπου κατοίκους, ενώ τα Σαβ/κα του χειμώνα προστίθενται σ' αυτούς και 200 περίπου επισκέπτες, οι οποίοι διαμένουν στα ξενοδοχεία και τους ξενώνες του χωριού.

Στην ίδια θέση που βρίσκεται σήμερα η Πολύδροσος, στην αρχαιότητα (σύμφωνα με τον Ηρόδοτο) υπήρχε η φωκική πόλη Έρωχος. Σήμερα το χωριό αναπτύσσεται τουριστικά, έχει μία όμορφη πλατεία, στην οποία κάτω από τα πλατάνια απλώνουν τα τραπέζια τους τρία καφέ μπαρ και δύο ταβέρνες. Στην πλατεία θα βρούμε και την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθώς επίσης και μία τριπλή πέτρινη βρύση, δίπλα ακριβώς στο cafe bar Πέτρινο. Μια μικρή βόλτα (που μπορεί κάλλιστα να γίνει και με τα πόδια, θα πάρει γύρω στα 20' από την πλατεία) είναι προς το σημείο όπου βρίσκονται οι πηγές της Αγίας Ελεούσας. Πρόκειται για ένα μέρος πολύ δροσερό, με άφθονα πλατάνια, ανάμεσα στα οποία αναβλύζουν τα νερά που τροφοδοτούν τονΒοιωτικό Κηφισσό (δεν έχει καμμία σχέση με τον Κηφισσό της Αθήνας). Περίπου 100 μ. όμως πριν φτάσουμε στις πηγές θα δούμε στα αριστερά μας τα επιβλητικά ερείπια της εκκλησίας της Παληοπαναγιάς ή Μαυρομαντήλας, που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 6ου αι. ή στις αρχές του 7ου αι. μ.Χ.

Από τη Σουβάλα μπορούμε εύκολα να κατευθυνθούμε δυτικά με προορισμό τη Λιλαία, η οποία απέχει 3 χλμ. Λίγο πριν μπούμε στη Λιλαία θα δούμε στα αριστερά μας το δρόμο που ανεβαίνει στην Επτάλοφο (Αγόριανη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."