Σελίδες
▼
Σελίδες
▼
Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019
Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019
Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
Ο Παραδοσιακός Μπακλαβάς της Γιαγιάς…. (Μέρες που είναι)!
Υλικά
2 κιλά καρύδι τριμμένο στο μούλτι (παλιά το τρίβανε μ’ ένα
μπουκάλι)
400 γρ. ζάχαρη
200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. κανέλα
½ φακελάκι μοσχοκάρυδο
400 γρ. βούτυρο
400 γρ.λάδι
2 κιλά φύλλο κρούστας (παλιά το άνοιγαν στο χέρι)
Ταψί 42 εκ.
400 γρ. ζάχαρη
200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. κανέλα
½ φακελάκι μοσχοκάρυδο
400 γρ. βούτυρο
400 γρ.λάδι
2 κιλά φύλλο κρούστας (παλιά το άνοιγαν στο χέρι)
Ταψί 42 εκ.
Σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη μετρημένη σε νεροπότηρα
Νερό όσα ποτήρια τόση και η ζάχαρη και 2 ποτήρια επιπλέον.
1/2 λεμόνι κομμένο.
Βράζουμε το σιρόπι έως ότου δέσει καλά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Γλυκό ζεστό -κρύο σιρόπι.
2 κιλά ζάχαρη μετρημένη σε νεροπότηρα
Νερό όσα ποτήρια τόση και η ζάχαρη και 2 ποτήρια επιπλέον.
1/2 λεμόνι κομμένο.
Βράζουμε το σιρόπι έως ότου δέσει καλά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Γλυκό ζεστό -κρύο σιρόπι.
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το καρύδι, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά 1 ταψί διαμέτρου 42 εκατοστών και στρώνουμε 8 φύλλα στον πάτο χωρίς να εξέχουν από το ταψί. Αφήνουμε στην άκρη άλλα 8 φύλλα για το τέλος.
Μόλις τα στρώσουμε, πασπαλίζουμε όλο τον πάτο με 1 γεμάτη χούφτα γέμιση, έτσι ώστε να πάει παντού.
Ανακατεύουμε το καρύδι, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά 1 ταψί διαμέτρου 42 εκατοστών και στρώνουμε 8 φύλλα στον πάτο χωρίς να εξέχουν από το ταψί. Αφήνουμε στην άκρη άλλα 8 φύλλα για το τέλος.
Μόλις τα στρώσουμε, πασπαλίζουμε όλο τον πάτο με 1 γεμάτη χούφτα γέμιση, έτσι ώστε να πάει παντού.
Συνεχίζουμε μέχρι να
τελειώσουν τα φύλλα πιέζοντας για σφιχτό αποτέλεσμα. Αφού τελειώσουν τα φύλλα
και η γέμιση παίρνουμε τα 8 φύλλα που είχαμε κρατήσει αρχικά και τα βάζουμε από
πάνω να καλυφθεί ο μπακλαβάς ! Κόβουμε ότι περισσεύει εκτός ταψιού και
ξαναπατάμε όλη την επιφάνεια δυνατά. Χαράζουμε το μπακλαβά με καλό μαχαίρι
μέχρι το πάτο σε σα κομμάτια. Αφού τελειώσουμε το κόψιμο βάζουμε σε κάθε
κομμάτι 1 γαρύφαλλο. Ζεματάμε το μπακλαβά με τη καυτή φυτίνη και λάδι (
καλαμποκέλαιο) .
.
Ψήνουμε σε φούρνο με
αντιστάσεις στους 180 -200 βαθμούς για περίπου 2 ώρες. Παλιά το ψήνανε στη
στόφα και μόλις ρόδιζε από πάνω έβαζαν λαδόκολλα για να μην αρπάξει. Πρέπει να ψηθεί πολύ καλά
για να μη λασπώσει. Μόλις βγει από το φούρνο τον αφήνουμε για 10 λεπτά και
σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήγηση Βελέντζα Βαρβάρα
Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019
Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019
ΚΑΖΑΜΙΑΣ .....ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΜΕΛΛΟΥΜΕΝΑ
Εσείς αγοράσατε Καζαμία για το 2020?
Σύμφωνα με το
ιστολόγιο του συγγραφέα Νίκου Σαραντάκου, στην ελληνική γλώσσα Καζαμίες
μάλλον πρωτοεκδόθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα. «Η ύλη του Καζαμία ήταν (και είναι) σε μεγάλο βαθμό τυποποιημένη:
υπήρχε ένα κομμάτι με πληροφορίες ημερολογίου (τα Πασχάλια, το ημερολόγιο της
χρονιάς με πληροφορίες για την ανατολή και τη δύση του ηλίου) που συνδυαζόταν
με αστρολογικές «πληροφορίες» και με προβλέψεις για το τι θα συμβεί μέσα στη
χρονιά, διατυπωμένες τόσο γενικά ώστε να μην είναι εύκολο να διαψευστούν (θα
δούμε πιο κάτω τέτοιες προβλέψεις). Κοντά σ’ αυτά, υπήρχαν επίσης άρθρα
εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα (γεωργικές εργασίες της χρονιάς, ας πούμε) και άλλη
ποικίλη ύλη κυρίως λαογραφική -παροιμίες, αινίγματα, ανέκδοτα. Επόμενο ήταν να
εμφανιστούν και σατιρικοί Καζαμίες, δηλαδή άρθρα με υποτιθέμενες προβλέψεις για
το τι θα συμβεί μέσα στη χρονιά, που πραγματικό σκοπό είχαν να σατιρίσουν
πρόσωπα και πράγματα… Κάθε χρόνο, στην αρχή της χρονιάς, εφημερίδες και
περιοδικά δημοσίευαν τέτοιους σατιρικούς Καζαμίες -θυμάμαι στη δεκαετία του
1980 που διάβαζα τον πολιτικό και τον αθλητικό Καζαμία που δημοσίευε το Ποντίκι
και γελούσα πολύ».
«Ο καζαμίας είναι ίσως το μεγαλύτερο σε
κυκλοφορία ελληνικό έντυπο, συνολικά σε έναν χρόνο μπορεί να πουληθούν 400
χιλιάδες Καζαμίες από όλους τους εκδοτικούς”.
Οι δώδεκα πρώτες σελίδες αποτελούν σήμα κατατεθέν του
ημερολογίου, «ο Καζαμίας έχει και το πληρέστερο εορτολόγιο που όμοιό του
δεν θα βρείτε εύκολα», εξηγεί ο Δημήτρης Σαλίβερος . Εκτός από τις
εκλείψεις ήλιου και σελήνης, τα Πασχάλια του 21ου αιώνα, τις οδηγίες προς
γεωργούς, δενδροκόμους, αμπελουργούς και τα προγνωστικά μελλόντων να συμβούν
γεγονότων, η ύλη του περιλαμβάνει κείμενα όπως: «Πέντε λόγοι που σε
τσιμπάνε τα κουνούπια και δεν το ξέρεις»/ «Πώς θα φτιάξετε εύκολα διακοσμητικά
κεριά για το σπίτι»/ «Η μάχη του Στάλιγκραντ»/ «Ζώδια και πεθερές»/ «Ζώδια που
δεν θα χωρίσουν ποτέ». «Προβλέψεις ζωδίων δεν θα σταματήσουμε ποτέ να
διάβαζουμε, ούτε θα σταματήσουν ποτέ να μας ενδιαφέρουν τα μελλούμενα. Άρα
αυτές οι στήλες θα υπάρχουν πάντα σε έναν Καζαμία», διαβεβαιώνει
ο εκδότης.