Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΙΡΡΑΣ






Σύλλογος «ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΙΡΡΑΣ»

Δελφών 7 33200 Κίρρα

τηλ. :6988113124

e-mail: jimkirra95@gmai.com

p.s.oifiloithskirras@gmail.com

Κίρρα,  14 Αυγούστου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
 «Ταξιδεύοντας με τους καλλιτέχνες και τον πολιτισμό της Φωκικής Γης»
Κίρρα 8-9 Αυγούστου 2015

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Τ΄ς Κουντύλους η τρούπα

Η Απάνω Σουβάλα και δεξιά ο Ξεριάς (φωτογραφία Manos Akoumianakis)

Από το βιβλίο του Κώστα Α. Παπαχρίστου παρνασιώτικα

Πρόκειται για την επώνυμη σπηλιά που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Απάνω Σουβάλας στην απόκρημνη χαράδρα Ξεριάς. Η σπηλιά της Κοντύλως πασίγνωστη σ΄όλη την περιοχή με την ονομασία της «Κοντύλως η τρύπα» (τ΄ς Κουντύλους η τρούπα), είναι αρκετά ευρύχωρη και  με θαυμάσιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που πολλοί είναι κατεστραμμένοι σήμερα από του «φυσιολάτρες» επισκέπτες.

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Σεισμοί στην περιοχή μας από το 426 π.Χ. έως το 2011 μ.Χ.




Προ του 426 π. Χ. στοιχεία για σεισμούς στην περιοχή μας δεν έχουμε εντοπίσει. Μετά το έτος αυτό, τα κυριότερα καταγεγραμμένα σεισμικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής μας είναι τα παρακάτω. Σύμφωνα, πάντα με πηγές αρχαίων κειμένων και ιστορικών και του καθηγητή της Γεωλογίας του ΑΠΘ κ. Παπαζάχου, Σεισμοί της Ελλάδος 2003.

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

1962.Οι φιλενάδες...

Μπροστά στην εκκλησία: Κρυσταλλία Βλάχου,  Γεωργία Βαλάσκα, Γαρυφαλλιά Θάνου - Ματαρά

ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ: Ο στυλοβάτης της μουσικής μας παράδοσης…



«...Όταν παίζω κλαρίνο, παίζω με την καρδιά μου κι ονειρεύομαι, και είναι στιγμές που επηρεάζομαι από την ατμόσφαιρα και από τον κόσμο που με ακούει και τότε τα δάχτυλά μου πάνω στο όργανο κινούνται μόνα τους και εντολές δίνει η ψυχή μου κι εγώ βρίσκομαι σε έναν κόσμο που δεν μπορώ να εξηγήσω, είναι μαγική στιγμή. Ε, τότε συγκινούμαι κι εγώ και κλαίω μέσα μου.
...Το πάλκο είναι ιερό όπως το δικαστήριο. Όταν παίζεις ένα όργανο ή όταν τραγουδάς, επικοινωνείς με τα πιο ευαίσθητα και τα πιο δυνατά αισθήματα εκείνων που σε προσέχουν. Κι όσο πιο πολύ σε προσέχουν και καταλαβαίνουν τι παίζεις, τόσο κι εσύ δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό.»

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

ΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ...

Σήμερα 14 Αυγούστου 2015, μετά την περιφορά της εικόνας της Παναγιάς, τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας θα χορέψουν στην πλατεία του χωριού μας, παραδοσιακούς χορούς, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

1925. Τηλεγράφημα του Νομάρχη προς την Κοινότητα Πολυδρόσου

30/4/1925. Ο Νομάρχης ζητάει κάποιον δημδιδάσκαλο ο οποίος δεν έχει ορισθεί απογραφέας, " προκειμένου να διωρίσωμεν τούτον εν κοινότητα Μαριολαττών στερουμένης επαρκώς καταλλήλων προσώπων" 

Παρέα...

Αργύρης Παπαργυρόπουλος, Ιωάννης Κούσουλας (ο παππούς του πρωταθλητή), Αλέξης Κότσιας (Πευκοκλώναρος), Παρασκευή Κούσουλα (η δεύτερη σύζυγος του Ι. Κούσουλα του πρεσβύτερου), Ιωάννης Κούσουλας (άλτης του ύψους και πρωταθλητής εφήβων Ευρώπης το 1968), Χρήστος Παν. Πάντος

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ...


Στις 11 Αυγούστου 2013 ο Λαογραφικός  Ιστορικός  Σύλλογος «Η ΣΟΒΑΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ», διανύοντας τον 7ο χρόνο από την ίδρυση του, και την παρουσία του στα πολιτιστικά, πολιτισμικά και κοινωνικά δρώμενα του χωρίου μας και πιστός στο καταστατικό του Συλλόγου, αλλά πιστός κυρίως στις παραδόσεις τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, δημιούργησε τη «Λαογραφική Στέγη» που στεγάζεται σε ένα χώρο δίπλα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυδρόσου (κτίριο Λεβέτα), διαμορφωμένο καλαίσθητα  με μεράκι και σεβασμό στη ιστορία και την παράδοση του χωρίου μας.

1926. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

Πιστοποιητικό για την εγγραφή του μαθητή Ηλία Αν. Μάνθου στο σχολείο, με την υπογραφή του τότε προέδρου Ανάργυρου Καρούζου.

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Πανηγύρι στην πλατεία του χωριού. Ευάγγελος Αναστασίου, Δημήτριος  Μπέτσος (χωροφύλακας), Χρήστος Βαλάσκας, Αθανάσιος  Λαγός,  Λουκάς Καλιμάνης στο σερβίρισμα.

αρχείο: Νικόλαος Ματαράς

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

       Από αριστερά: Νίκος Κοντοδήμος (πίσω), Τάκης Καραχρήστος, Βασίλης Θάνος, Αθανάσιος Στρωτός, Γιώργος Αντωνίου, Γιώργος Μουλαράς, Χρήστος Κοντογιάνης με την κόρη του και Αθανάσιος Λαγός (ταχυδρόμος).

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1923. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΡΕΝΩΝ ΣΟΥΒΑΛΑΣ

 13 Ιανουαρίου 1923. Επιστολή προς τον Δ/ντη του Δημοτικού Σχολείου Αρρένων Σουβάλας, για όσους δημοδιδασκάλους έχουν τα προσόντα και επιθυμούν να διορισθούν επιθεωρητές δημοτικών σχολείων.

Αρχείο: Δημοτικό Σχολείο Πολυδρόσου

ΓΑΜΟΣ ΣΤΗ ΣΟΥΒΑΛΑ

13/9/1973. Ο γάμος της Αθανασίας Πλατιά και του Αθανασίου Θάνου (Μπεκρή).


αρχείο: Λουκία Μαστροκώστα

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Χιροσίμα: 20 συγκλονιστικές φωτογραφίες για τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας


Τι έχει μάθει η ανθρωπότητα από τις στάχτες της Χιροσίμα, 70 χρόνια μετά; Η ιστορία της ρίψης της πρώτης ατομικής βόμβας μέσα από 20 συγκλονιστικές φωτογραφίες


Το πρώτο πυρηνικό όπλο στον κόσμο χρησιμοποιήθηκε στην Ιαπωνία, 70 χρόνια πριν, στις 6 Αυγούστου 1945, στις 8:15 το πρωί.
Μία μόνο ατομική βόμβα σκότωσε 140.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας την πόλη της Χιροσίμα.
Συνειδητοποιώντας αργότερα το μέγεθος της καταστροφής, ο συγκυβερνήτης του αμερικανικού βομβαρδιστικού Enola Gate, που έριξε τη βόμβα στη Χιροσίμα, έγραψε:

ΣΟΥΒΑΛΑ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015


ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ


Ωράριο λειτουργίας Λαογραφικής Στέγης για όλο τον Αύγουστο

Σάββατο: 11:30-13:30 και 18:30-20:30
Κυριακή: 11:30-13:30



Με εκτίμηση 
Το Δ.Σ

ΣΟΥΒΑΛΑ - ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣΥ "Η ΕΣΤΙΑ". Βραδιά Δημοτικής ποίησης και Δημοτικού τραγουδιού


Ορθόδοξη Εκκλησία στη Μανίλα των Φιλιππίνων. Χτίσθηκε από Σουβαλιώτες και εγκαινιάσθηκε απ΄ τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο!


Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ

Του Αχχιλέα Αριστοδήμου.

Ο Αχχιλέας είναι σύζυγος της Βιολέτας Σταματίου, φίλος του Λαογραφικού Συλλόγου και διαμένει μόνιμα στην Κύπρο. Στην προηγούμενη επίσκεψη του στο χωριό μας  (το καλοκαίρι του 2014) μας χάρισε την όμορφη αυτή ζωγραφιά.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

"Ταξιδεύοντας με τους Καλλιτέχνες και τον Πολιτισμό της Φωκικής Γης"



Οι Φίλοι της Κίρρας με τη συμμετοχή Καλλιτεχνών της ευρύτερης περιοχής ,Φορείς και Τοπικούς Συλλόγους σας προσκαλούν στο 3ο Φεστιβάλ Πολιτισμού που θα διεξαχθεί στις 8 & 9 Αυγούστου στην Πλατεία Κίρρας με θέμα: Η θάλασσά μας,το λιμάνι μας ,το μέλλον μας

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Συγκλονιστικές φωτογραφίες του Reuters με τις μανούβρες των ελληνικών Καναντέρ

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters και ο Φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης απαθανάτισαν τις μανούβρες ελληνικών καναντέρ στην περιοχή Κόστα της Αργολίδας.

Τα καναντέρ προσπαθούν να κάνουν ελιγμούς πάνω από τις πυρκαγιές. Οι φωτογραφίες με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη κάνουν το γύρο του κόσμου και των κοινωνικών δικτύων

Δείτε τις φωτογραφίες

Σουβαλιώτες

Πρώτος αριστερά: Αριστείδης Ιωαν. Δρίβας
Μέσον: (στρατιώτης) Αθανάσιος Λ. Θάνος (Μάγος)
Δεξιά: Ιωάννης Νικ. Βαλάσκας. Εκτελέσθηκε από τους Ιταλούς σε ηλικία 23 ετών στη Φαρκαδόνα Τρικάλων στις 13 Φεβρουαρίου 1943 μαζί με άλλους πέντε Σουβαλιώτες και έναν πάνω - Αγοριανίτη 

αρχείο: Άρης Αρβανιτάκης.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΑΓΟΡΙΑΝΗ 4 ΕΠΟΧΕΣ


Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄80. ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΝΝΗ ΤΟ ΡΩΣΟ



Βαρυφορτωμένο ξεκίνησε το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου 1924 το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης» από το λιμάνι της Μερσίνας της Μικράς Ασίας με προορισμό την Εύβοια. Δεν μετέφερε μόνο 800 πονεμένους ρακένδυτους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Στο αμπάρι του το πλοίο έκρυβε πολύτιμο θησαυρό. Ήταν ξύλινη (από κυπαρίσσι) λάρνακα με το τίμιο ιερό σκήνωμα του 40χρονου οσίου Ιωάννου του Ρώσου.

Αύγουστος ή Δριμάρης

14 Αυγούστου 2014

Ετυμολογία: Το 27 π.Χ. η ρωμαϊκή Σύγκλητος, για να τιμήσει τον Οκταβιανό που είχε απλώσει την αυτοκρατορία σε Ανατολή και Δύση, τον ονόμασε Αύγουστο απ' το Augeο, που σημαίνει Αύξω: αυξάνω.