Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

ΚΩΣΤΑΣ Α. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ (1915 – 1990)

Κώστας Α. Παπαχρίστου

Ο Κώστας Α. Παπαχρίστος γεννήθηκε το 1915 στη Λαμία, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο. Το 1934 εγγράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’  την οποία αποφοίτησε το 1940. Ήδη από φοιτητής δείχνει το μεράκι για την επιστημονική έρευνα.

Το 1939 ανακοινώνεται στην Ακαδημία Αθηνών από τον ακαδημαϊκό Αντ. Κεραμόπουλο μελέτη σχετικά με τον τόπο που γεννήθηκε ο Αθανάσιος Διάκος. Το 1940 δημοσιεύεται η μελέτη του «το βιβλίο Έρωτος Αποτελέσματα και ο Ψαλίδας» και το 1944 άλλη μελέτη με τίτλο «Το Επίγραμμα της Χειμάρας». Μαθητής του Ν. Α. Βέη, στρέφει κατά τη διάρκεια της κατοχής, το ερευνητικό του ενδιαφέρον στην ανακάλυψη του «ανώνυμου» συγγραφέα της «Ελληνικής Νομαρχίας», του Λόγου, δηλαδή, περί Ελευθερίας. Η έρευνα καταλήγει στην πρωτότυπη άποψη ότι συγγραφέας είναι ο ιατροφιλόσοφος Γ. Καλαράς. Τα πορίσματα της έρευνας ανακοινώνονται στην Ακαδημία Αθηνών από τον ακαδημαϊκό Ν. Α. Βέη σπάνια τιμή για νέο επιστήμονα. Το 1947 δημοσιεύεται η μελέτη του «Ο Άγνωστος Παπαδιαμάντης» βασισμένη σε ανέκδοτο υλικό.
Το 1958 εκδίδεται το βιβλίο του «Ο θεσμός και η λειτουργία των Νυκτερινών Γυμνασίων», καρπός της πολύχρονης και πολύμοχθης θητείας του στην νυχτερινή εκπαίδευση των εργαζομένων.
Το 1976 μεταφράζει τους «Θαλασσινούς Διαλόγους» του Λουκιανού, ενώ την ίδια χρονιά, δημοσιεύεται εκτεταμένη μελέτη του για την ετυμολόγηση πολλών λέξεων της Νεοελληνικής. Τα «Παρνασιώτικα» που εκδίδονται το 1984, περιλαμβάνουν άρθρα που με περισσή αγάπη γράφτηκαν για την εφημερίδα «Παρνασσός» και που αναφέρονται σε γλωσσικά και λαογραφικά θέματα του Παρνασσού. Το 1987, ύστερα από καθυστέρηση δεκαετιών, εκδίδεται το βιβλίο του για το συγγραφέα της «Ελληνικής Νομαρχίας».
Στο σημαντικότατο αυτό έργο ο αναγνώστης παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον την προσπάθεια να συνδυαστούν τα διάσπαρτα στοιχεία, προκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτότητα του συγγραφέα.
Το 1988 δημοσιεύεται μελέτημα για τον «Ονειροκρίτη του Χατζή Γερασίμου» και ο κύκλος κλείνει το 1989 με τη μελέτη «Κονεμένος και Ψυχάρης».
Η πολύχρονη και η πολύπλευρη αυτή επιστημονική παραγωγή δεν έγινε σε ήρεμο κλίμα σπουδαστηρίου. Ο Κ. Α. Παπαχρίστος εργάζεται από πολύ νέος στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι διοικητικές του ικανότητες, ο σεβασμός στον διοικούμενο, το ανεπίληπτο ήθος του και το δημοκρατικό του φρόνημα τον οδηγούν στις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας. Γίνεται έτσι ο νεώτερος Διευθυντής του Υπουργείου, συμμετέχοντας ολόψυχα στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Ε. Παπανούτσου. Λίγο αργότερα όμως η απριλιανή χούντα τον απολύει, μόλις μερικές μέρες μετα την εγκαθίδρυση της δικτατορίας. Επανέρχεται το 1975 από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και προάγεται στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή.
Μετά την αποχώρηση από την υπηρεσία ο Κ. Α. Παπαχρίστος αφοσιώνεται στη αναδιοργάνωση του Συλλόγου Πολυδροσιωτών. Η επανέκδοση της εφημερίδας «Παρνασσός», η «εβδομάδα χωριού», οι εκπαιδευτικές εκδρομές, οι ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνουν νέα πνοή στο Σύνδεσμο. Στελεχωμένος από νέους ανθρώπους προς τους οποίους ο Κ. Α. Παπαχρίστος έδειξε πάντα αμέριστη την εμπιστοσύνη του, ο Σύνδεσμος γίνεται το κέντρο των πολύπλευρων εκδηλώσεων, που προβάλλουν το χωριό.
Λίγες μέρες πριν από τον απρόσμενο θάνατο, ο Κ. Α. Παπαχρίστος κατηφόριζε για τελευταία φορά το μονοπάτι του σπιτιού στην Απάνω Σουβάλα. Την αποχαιρετούσε για πάντα όρθιος και ακμαίος.


Εφημερίδα ΠΑΡΝΑΣΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΑΚΑΣ


Βιβλία λαογραφικού κυρίως ενδιαφέροντος της Σουβάλας αλλά και της ευρύτερης περιοχής από τη προσωπική συλλογή του αείμνηστου Κώστα Αθ. Παπαχρίστου παραχώρησε στη Λαογραφική Στέγη ο εγγονός του Κώστας Παπαχρίστου, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά. Με τη συγκέντρωση και αυτού του αρχείου ένας σημαντικός όγκος πλέον αρχειακού υλικού βρίσκεται στη διάθεση του Συλλόγου ενώ ταυτόχρονα κλείνει και ένα όμορφο ταξίδι τεσσάρων χρόνων.
Το Δεκέμβριο του 2013 ξεκίνησε μια προσπάθεια να αναδειχθεί κυρίως η τοπική Σουβαλιώτικη ιστορία. Προσπάθησα να δημιουργεί μια διαφορετική ιστοσελίδα, που να είναι επίκαιρη αλλά και ταυτόχρονα διαχρονική, μια ιστοσελίδα που θα ήταν το κοινό σημείο αναφοράς για τους απανταχού Σουβαλιώτες. Αυτό απαιτούσε διαρκή ενασχόληση σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερη προσοχή και προσέγγιση στη θεματολογία των αναρτήσεων. Το αν αυτό επετεύχθη μπορεί να το κρίνει ο καθένας προσωπικά. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους συνέδραμαν την προσπάθεια αυτή, και ελπίζω στο άμεσο μέλλον να υπάρξει συνέχεια.

Χρήστος Μ. Παπαθανασίου

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Χρήστο
    Με λύπη εάν κατάλαβα καλά,μαθαίνω την αποχώρησή σου από την διαχείριση του blog.Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την προσπάθεια που έκανες όλα αυτά τα χρόνια για να μας ενημερώνεις στα ιστορικά - πολιτιστικά του τόπου μας.Αν και γνώριζες καλά ότι ένας και μόνος εθελοντής δεν φέρνει την Άνοιξη σε ένα σύλλογο ,το προσπάθησες και σίγουρα αφήνεις μία παρακαταθήκη για τους επόμενους ,εάν υπάρξουν.
    Καλή Χρονιά
    Νίκος Στύλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγο πριν κλείσει ο Χρόνος, πληροφορηθήκαμε την απόφαση του μοναδικού διαχειριστή του blog του ΛΙΣ, του αγαπητού Χρήστου Παπαθανασίου, να αποχωρήσει. Περιμένοντας μήπως ήταν κάτι της στιγμής κι αλλάξει γνώμη, φτάσαμε να μεσιάσει ο Γενάρης και τίποτα δεν έγινε.....
    Όλα αυτά τα χρόνια, γινόμασταν κοινωνοί του πλούσιου αρχείου του Λαογραφικού ( φωτογραφίες ,επιστολές ,κείμενα κ.λ.π.), παραγνωρίζοντας την τεράστια προσπάθεια του Χρήστου να υλοποιήσει όλα αυτά. Δυστυχώς , δεν υπήρξε κανείς αρωγός του, σ' αυτήν την προσπάθεια και το δύσκολο έργο που επιτελούσε....
    Βλέποντας ότι δεν κινείται τίποτα, όλοι εμείς που αγαπάμε το blog αυτό, θα κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια και θα παρακαλέσουμε τον αγαπητό Χρήστο, να ανακαλέσει αν είναι δυνατόν την απόφασή του, χωρίς βέβαια αυτό να επιβαρύνει επαγγελματικές ή και οικογενειακές του υποχρεώσεις. Γνωρίζει κι αυτός, με πόση αδημονία, περιμέναμε καθημερινά τις αναρτήσεις του, απο το τεράστιο υλικό που διαθέτει ο Λαογραφικός.....Η απόφαση βέβαια, δική του....
    Με εκτίμηση
    Γιάννης Αθ. Λαγός

    Με εκτίμηση,
    Λαγός Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."