Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ο φωτογράφος του χωριού μας

Αλέξης Μανικάκης

Ο Αλέξης Μανικάκης γεννήθηκε στη Μύρινα της Λήμνου. Τα παιδικά του χρόνια έζησε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όπου και ολοκλήρωσε τις σχολικές του σπουδές. Το 1987 αποφοίτησε από το τμήμα Φωτογραφίας της Σχολής Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου και συνέχισε τις σπουδές του παρακολουθώντας τριετή κύκλο σεμιναρίων καλλιτεχνικής φωτογραφίας στο «Φωτογραφικό Κύκλο» του Πλάτωνα Ριβέλλη.
Εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος από το 1992. Έχει ασχοληθεί με την καλλιτεχνική φωτογραφία και ειδικότερα με το πορτραίτο όπως επίσης με τη φωτογραφία θεάτρου και μόδας. Έχει επίσης απασχοληθεί στο χώρο της διαφήμισης, έντυπης και ηλεκτρονικής, και η διαφημιστική εκστρατεία της καπνοβιομηχανίας «Καρέλια» το 2006 στηρίχθηκε στα φωτογραφικά του πορτραίτα. 
Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στον τουριστικό οδηγό «Αρχαιολογικά της Αττικής» που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα Καθημερινή αλλά και στον περιοδικό Τύπο (Γεωτρόπιο, Εικόνες, Έψιλον κ.ά.). Επίσης στη διάρκεια του τρέχοντος έτους είχε την τιμή να συνεργαστεί με τον γεωπόνο και διευθυντή του Εθνικού κήπου των Αθηνών για παραπάνω από 30 έτη, Νικόλαο Ταμβάκη για την εκπόνηση του βιβλίου με τίτλο «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ, ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΜΑΚΡΑ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» που κυκλοφορεί  ήδη στα βιβλιοπωλεία.  
Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Έχει επίσης συνεργαστεί με την UNESCO στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο δρόμος της ελιάς» για τη φωτογραφική επένδυση του βασικού εντύπου της καμπάνιας. Έχει καλύψει φωτογραφικά το 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα καθώς και τα φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» και «Κήποι της Αθήνας» που διοργάνωσε το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο (Athens Art Network). Αυτό το καλοκαίρι συνεργάζεται με τον Δήμο Χαλανδρίου, έχοντας  αναλάβει την φωτογραφική κάλυψη του φεστιβάλ του θεάτρου Ρεματιάς «Νύχτες  Αλληλεγγύης».
Επιπλέον έχει ελεύθερη συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο αλλά και την κατασκευαστική εταιρεία CORE για την οποία επιμελείται αρχιτεκτονικά θέματα. Παράλληλα, έχει διαμορφώσει το δικό του χώρο στην οδό Κολοκοτρώνη 25, στο Σύνταγμα, όπου φιλοξενεί φωτογραφίσεις  μόδας και  ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπως τα γυρίσματα βίντεο κλιπ ή η φωτογράφιση μουσικών σχημάτων.
Ο φακός του αγαπά να εστιάζει στον άνθρωπο και τα δημιουργήματά του.

Στην έκθεση φωτογραφίας του ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ τον Αύγουστο του 2016 παρουσιάστηκε φωτογραφικό του υλικό. 

Φωτογραφικό υλικό του Αλέξη Μανικάκη από τα Μαντάμια (29 Απριλίου 2016)





























Ο Άλεξ είναι φίλος και λάτρης της Σουβάλας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."