Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Νοέμβρη του 1941 οι πρώτες διερευνήσεις για τη δυνατότητα ανάπτυξης αντάρτικου στη Ρούμελη και οι πρώτες αντιδράσεις των κατακτητών

Tο Σεπτέμβριο του 1941, η πρόταση του Θανάση Κλάρα (ΆρηΒελουχιώτη), για τη δημιουργία ένοπλων αντάρτικων τμημάτων του ΕΑΜ, θα απορριφθεί από την ηγετική ομάδα «ομόφωνα» και χωρίς άλλη συζήτηση.
Όμως, ο Ανδρέας Τζήμας (ψευδώνυμο Βασίλης Σαμαρινιώτης), γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης της Αθήνας, παίρνει το ρίσκο και την ευθύνη να στείλει τον Κλάρα (Νοέμβριος 1941) στα πάτρια βουνά του στη Ρούμελη, για να διερευνήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης Αντάρτικου στην περιοχή.
Τελικά μετά από διεργασίες που κράτησαν περίπου ένα χρόνο, στις αρχές του 1943, συγκροτήθηκαν τα Αρχηγεία: Παρνασσίδας με αρχηγούς Νικηφόρο και Διαμαντή, Λοκρίδας με Καραλίβανο, Αντώνη Πασσαλή, Μελά, Πλάτανο, Φωκίδας με Τάκη Παπαϊωάννου και Γιώργο Κατσίμπα, Όθρυς με Περικλή και Μπελή.






Η αντίδραση της Ιταλικής Στρατιωτικής Διοίκησης




Τα στοιχεία και η φωτογραφία είναι από το βιβλίο του Γ. Γάτου "Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ"

Το έντυπο υλικό της εποχής (πρωτότυπο) που μοίραζαν οι Ιταλοί είναι δωρεά προς τον ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ από τον Ιωάννη Λ. Θάνο, τον οποίο και ευχαριστούμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."