Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Σεπτέμβριος του 1971. Το πλύσιμο των προικιών

Αφού οριζόταν η ημερομηνία του γάμου, έπρεπε η νύφη (Γιαννούλα Παναγιωτή) να ετοιμάσει  την  προίκα της, συνήθως ρούχα μάλλινα, φτιαγμένα από τη μητέρα της ή από την ίδια στον  παραδοσιακό “αργαλειό“. Ύφαιναν επίσης  στον “αργαλειό“, χαλιά και κουβέρτες, “βελέντζες“. Τις  πετσέτες, τα σεντόνια και τα  εσώρουχα τα έραβαν με νήμα αγοραστό, αφού έτοιμα δεν  υπήρχαν.
Τη Δευτέρα πριν το γάμο, έπρεπε να πλύνουν τα ρούχα, τα  εσώρουχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια της νύφης, όπου μαζεύονταν οι συγγενείς να βοηθήσουν στο πλύσιμο . Έβραζαν λοιπόν νερό, σε ένα μεγάλο καζάνι και στήνανε τις σκάφες στη  σειρά και τραγουδώντας έπλεναν τα ρούχα. Στη συνέχεια τα  άπλωναν και όταν στέγνωναν τα σιδέρωναν και τα έβαζαν σε ένα  μπαούλο, διότι οπωσδήποτε έπρεπε η νύφη να  έχει ένα μπαούλο, να βάλει τα ρούχα της και κανένα ποτήρι ή φλιτζάνι και καμιά  κατσαρόλα. Αυτά ήταν τα υπάρχοντα της εποχής.




  Όμορφες εικόνες απ’ τις προδικασίες του παραδοσιακού παλιού Σουβαλιώτικου γάμου. Ημέρα Δευτέρα, το πλύσιμο των “προικιών“, η νύφη με τις φιλενάδες της και τις  συγγένισσές της, επί το έργον.  
Αναγνωρίστηκαν:Ελένη και Ουρανία Μαρρέ,Χριστίνα Καλλιμάνη, Παναγιωτίτσα Θάνου, Δήμητρα Θάνου, Γεωργία Δεληγιάννη, Χρήστος Διαμαντώνης, Γιάννης Δαούτης, Θανάσης Ανάγνος, Χρήστος Πάντος, Λία Σκουρογιάννη, Βαρβάρα Βελέντζα και Κώστας Βελέντζας


Το όλο σκηνικό, είναι στον απάνω μαχαλά στο σπιτικό της νύφης.Η νύφη μαζί με τις  φιλενάδες και  τις  συγγένισσές της, μπουγαδιάζουν  τα προικιά, στο επί  τούτου διαμορφωμένο “πλυσταριό“, έξω  απ’ το σπίτι.


Ευθυμία Ανάγνου, Γιαννίτσα Δαούτη, Παγωνίτσα Διαμαντώνη, Σούλα Καλικάτσου, Γιαννούλα Παναγιωτή, Γεωργίτσα Ανάγνου, Μαρία Κυρίτση, άγνωστη

Λία Σκουρογιάννη, Γιάννης Παναγιωτής (πίσω), Βαρβάρα Βελέντζα, Θανάσης Ανάγνος, Αθανασία Θάνου, Αθανασία Παναγιωτή (Κατσιαμπέρω), Βαγγελή Κούσουλα, Χρήστος Πάντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."