Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΤΡΑΧΑΝΑΣ

Παρασκευή τραχανά, από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Λουκά Θάνο (Καραθάνο), την Τούλα Θάνου (Καραθάνου) και τη Χρυσούλα Πάντου-Θάνου, κατά τη συμμετοχή μας στο 2o φεστιβάλ πολιτισμού στην Κίρρα στις 26 και 27 Ιουλίου 2014.



Υλικά
1 κιλό πλιγούρι (χοντροκομμένο σιτάρι)
4 κιλά γάλα πρόβειο
Λίγο αλάτι


Σε ένα κακάβι ζεσταίνουμε το γάλα στους 60 με 70 βαθμούς και ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι ανακατεύοντας το συνέχεια, σε χαμηλή φωτιά. Για να το ανακατέψουμε χρησιμοποιούμε μια ξύλινη κουτάλα έτσι ώστε να πιάνει καλά τον πάτο του καζανιού για να μην κολλήσει. Το πλιγούρι ρουφάει το γάλα και σιγά σιγά γίνεται μια πηχτή μάζα. Σταματάμε το βράσιμο όταν πάψει να μυρίζει αλεύρι κι αρχίσει να μυρίζει πιο έντονα το γάλα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια το κόβουμε με το χέρι μας σε κομμάτια και το απλώνουμε στον ήλιο. Προσέχουμε να μην βγάζουμε τον τραχανά σε πολύ έντονο ήλιο ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριού γιατί τότε χάνει το βούτυρό του. Κάθε μέρα τον τρίβουμε με τα χέρια μας κάνοντάς τον όλο και μικρότερα κομμάτια. Όταν στεγνώσει καλά τον φυλάμε μέσα σε πάνινα σακούλια μακριά από υγρασία.



Βέβαια δε μείναμε μόνο στον τραχανά!


Δίπλα στο κύμα φκίασαμε και κουσμάρ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."