Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Η Σφίγγα των Ναξίων

1895.Η Σφίγγα των Ναξίων πριν την αποκατάστασή της. 


Η Σφίγγα των Ναξίων που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών βρέθηκε σε ανασκαφές το 1861. Ήταν προσφορά των κατοίκων της Νάξου στο Μαντείο των Δελφών.

Περιγραφή
Είναι από μάρμαρο της Νάξου. Στη βάση φέρει την επιγραφή: «ΔΕΛΦΟΙ ΑΠΕΔΩΚΑΝ ΝΑΞΙΟΙΣ ΤΑΝ ΠΡΟΜΑΝΤΗΙΑΝ ΚΑΤΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΘΕΟΛΥΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΟΝΤΟΣ ΕΠΙΓΕΝΕΟ». Το κολοσσιαίο άγαλμα της Σφίγγας με γυναικείο κεφάλι, αιλουροειδές σώμα και φτερούγες πουλιού ήταν τοποθετημένο σε ψηλό κίονα πρώιμου ιωνικού ρυθμού, με συνολικό ύψος 12,45 μέτρα. Αν και κολοσσιαίων διαστάσεων, τα χαρακτηριστικά του φανερώνουν ότι αντιγράφτηκε από χάλκινο πρότυπο μικρότερων διαστάσεων. Οι φτερούγες είναι προς τα πίσω και γυρτές προς τα επάνω. Η κώμη στο μέτωπο είναι στεφανωμένη με ταινία, ενώ βόστρυχοι πέφτουν πίσω από τα αφτιά, φθάνοντας μέχρι τους ώμους.

Ερμηνεία
Σύμφωνα με την επιγραφή της βάσης, η Νάξος τιμήθηκε από τους ιερείς του Απόλλωνα με το προνόμιο της προμαντείας. Με τη δωρεά τους οι κάτοικοι της Νάξου εξέφρασαν την ευημερία του νησιού τους, καθώς και την πολιτική και καλλιτεχνική υπεροχή της πατρίδας τους στην αρχαϊκή εποχή. Η Σφίγγα συναντάται σε πολλούς τάφους ηρώων και υποδηλώνει εδώ την μαντική ιδιότητα. Όπως αναφέρει η επιγραφή, οι Νάξιοι έλαβαν το προνόμιο των Προμαντήων, δηλαδή να έρχονται σε επαφή κατευθείαν με την ιέρεια.


Ιστορική τοποθέτηση
Η Σφίγγα των Ναξίων ήταν τοποθετημένη σε ψηλό κίονα ο οποίος ήταν αναρτημένος επάνω στο βράχο της Δελφικής Σίβυλλας μπροστά στον πολυγωνικό τοίχο του ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς. Το μνημειώδες αυτό έργο ανάγεται στο 560 π.Χ. περίπου και είναι το αρχαιότερο ιωνικό αρχιτεκτονικό στοιχείο στο ιερό των Δελφών. Η επιγραφή της βάσης είναι μεταγενέστερη και χαράχτηκε τον 4ο αιώνα.


πηγή:https://el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."