Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Για τη Γιορτή Πετιμεζιού στη ΣΟΥΒΑΛΑ

        
Του Αλέκου Ι. Βαλάσκα                                                                                                               
 τ. Προέδρου Λαογραφικού – Ιστορικού Συλλόγου
      
Η γιορτή αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολιτιστικό, αλλά όχι μόνο, γεγονός για το χωριό μας γιατί μέσα της εμπεριέχονται στοιχεία λαογραφίας και παράδοσης  αφού η διαδικασία παρασκευής  πετιμεζιού και τα εξ’αυτού παρασκευαζόμενα γλυκύτατα εδέσματα ήταν η συνέχεια ενός μεγαλύτερου, για την εποχή του Φθινοπώρου, και χαρακτηριστικού για όλες σχεδόν τις οικογένειες του χωριού μας, γεγονότος που δεν ήταν άλλο από τον τρύγο και την οινοποίηση .
          
Δεν είναι χαραγμένες  στη μνήμη μου μόνο οι εικόνες του τρύγου , της μεταφοράς  με τα μουλάρια σε μεγάλες κόφες (γαλίκια τα έλεγαν) και του πατήματος των σταφυλιών στα πατητήρια και τις τεράστιες ξυλόκαδες (τραπεζονιές) που ήταν στημένες στις αυλές των σπιτιών μας, ούτε ακόμα και η μεταφορά στο σπίτι μας, των πατημένων σε σταφυλόκαδη (ξυλόκαδη μικρών διαστάσεων) στην άκρη  του αμπελιού σταφυλιών, με τις γιδιές (ασκούς από γίδινα τομάρια ) .
          
Εκείνο που δεν είναι απλά μια θύμηση, είναι ότι νιώθω ακόμα έντονα, στα ρουθούνια μου, τις μυρουδιές και τα εξαίσια αρώματα που ανέβλυζαν από το πατητήρι κατά το πάτημα του ροδίτη, της ασπρούδας και του σκυλοπνίχτη (εξαιρετικές ποικιλίες κρασοστάφυλων), αλλά και το πρήξιμο των ποδιών μου από τα τσιμπίματα στα πόδια μου, μέσα στο πατητήρι, από τις μέλισσες και τις σφήκες που διεκδικώντας το μερίδιό τους  ορέγονταν λαίμαργα τον χυμό του θεϊκού καρπού .
         
 Αυτή λοιπόν την επίπονη αλλά και ιερή συγχρόνως διαδικασία του τρύγου και του πατήματος των σταφυλιών που προσωπικά τη θεωρώ μια τελετή εμπεριέχουσα κατ’εξοχήν λαογραφικού και παραδοσιακού χαρακτήρα στοιχεία, εκτιμώ ότι θα πρέπει να την αναβιώσουμε ως πολιτιστικό δρώμενο στο χωριό μας κάθε Σεπτέμβριο από κοινού οι Σύλλογοι σε συνδυασμό και με την ήδη πραγματοποιούμενη κατ’ έτος  από τον Σύλλογο Γυναικών  «Γιορτή πετιμεζιού» .
          
Και πώς τη φαντάζομαι .
Τίτλος Εκδήλωσης :    « Γιορτή Σταφυλιού – Πετιμεζιού »

Συνδιοργάνωση :   
Λ.Ι.Σ – ΣΥΛ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ –  ΣΥΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ   ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ (ΝΙΚ.ΑΡΓΥΡΙΟΥ) και κάθε άλλος Θεσμικός ή μη Φορέας που επιθυμεί να συμμετάσχει.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ 
– ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΟΡΤΗΣ :
           
Αφού ορισθούν οι ημερομηνίες της εκδήλωσης, να συγκροτηθεί μικτή Επιτροπή Συντονισμού Ενεργειών αποτελούμενη από τους Προέδρους  όλων των παραπάνω αναφερομένων Συλλόγων, τον Δ/ντή του Δημ. Σχολείου και ένα μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου η οποία αφενός  θα  καθορίσει τον τρόπο ενεργειών των εμπλεκομένων, για την πραγματοποίηση της γιορτής  ατόμων και αφετέρου θα φροντίσει για την εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών και μέσων που θα απαιτηθούν για την απρόσκοπτη τέλεση της.

ΜΕΡΗ – ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ :
Η Γιορτή θα περιλαμβάνει δύο(2) φάσεις .

Στην Πρώτη Φάση θα πραγματοποιηθεί ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών που θα λάβουν χώρα στο χώρο των Αμπελώνων ή στο χώρο του οινοποιείου Αργυρίου .
Στη διαδικασία του τρυγήματος θα συμμετάσχουν κυρίως παιδιά – μαθητές των μεγαλυτέρων τάξεων του Σχολείου ( για εκπαιδευτικούς σκοπούς και στα πλαίσια του μαθήματος Μελέτης Περιβάλλοντος ) και βέβαια υπό την καθοδήγηση  και επίβλεψη των δασκάλων τους, αλλά και όποιος άλλος συγχωριανός μας μέλος των Συλλόγων μας επιθυμεί.
            
Τα σταφύλια μετά τη περισυλλογή τους θα μεταφέρονται στην άκρη του αμπελιού όπου εκεί θα είναι στημένη μια σταφυλόκαδη με το πατητήρι  θα γίνεται το πάτημα των σταφυλιών και η συλλογή του μούστου σε δοχεία. Ο μούστος αυτός που θα παραχθεί θα παραλειφθεί από τον Σύλλογο Γυναικών για την επεξεργασία του και την παρασκευή του πετιμεζιού και των πετιμεζοεδεσμάτων.

Στη Δεύτερη Φάση της γιορτής που θα είναι το κύριο μέρος της και θα έχει και τελετουργικό χαρακτήρα θα τελεσθεί όπως τελείτε η σημερινή "γιορτή πετιμεζιού" στον ίδιο χώρο ή ακόμη καλύτερα  στην πλατεία του χωριού λαμβάνοντας, κατά κάποιο τρόπο, πανηγυρικό χαρακτήρα με έκθεση σταφυλοοινοϊκών προϊόντων και πετιμεζοεδεσμάτων, με ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, με την παρουσίαση  χορευτικού προγράμματος από τα χορευτικά του Λαογραφικού Συλλόγου και με την συμμετοχή όλων των συγχωριανών μας .

Μια τέτοια γιορτή, οργανωμένη με επιμέλεια και μεράκι, καθολικά αγκαλιασμένη από όλους τους συγχωριανούς μας και σωστά προβεβλημένη, εκτιμώ ότι μπορεί από ένα απλό πολιτιστικό γεγονός να καταστεί ένας  θεσμός πολιτιστικής προβολής του χωριού μας και του τόπου μας που θα έχει απήχηση όχι μόνο στα όρια του χωριού, του Δήμου μας ή και της ευρύτερης περιοχής μας αλλά μπορεί να αποτελέσει πολιτιστικό γεγονός σε επίπεδο Περιφέρειας και γιατί όχι και πανελλαδικά . Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε αρκεί  να το θελήσουμε και να το θελήσουμε όλοι …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."